Format zdjęć Live Photo

Witam!
W jakim formacie jest zapisane zdjęcie Live Photo? Można udostępnić je tak, by szło je odtworzyć na Windowsie?
Z góry dzięki :slight_smile:
Mógłby to być zwykły gif.

iPhone zapisuje je w formacie jpg. Tyle, że pod Windowsem zobaczysz tylko zdjęcie. Natomiast w albumie iPhone’a możesz zobaczyć je i jako zdjęcie, i jako ok. sekundowy film z dźwiękiem otoczenia, w którym fotografowałeś.

Ok a czy live photo ładuje w chmurze iCloud?

W ustawieniach Iphone’a masz (prawie na końcu) sekcję, a w niej: zdjęcia, aparat i game center. Puknij w “zdjęcia” a zobaczysz, czy masz ustawione wysyłanie zdjęć i wideo na iCloud (szare=wyłączone, niebieskie=włączone). Ja to wyłączyłem, bo tyle robię zdjęć i wideo, że albo bardzo szybko zapełniłbym chmurę, a tam jest w standardzie tylko 5 GB, a w terenie szybko wyczerpywałbym limit od operatora telefonicznego. To wysyłanie można sobie dowolnie zmieniać. Ale Ty podejmiesz decyzję, jak Ci pasuje.

OK, Dzięki :slight_smile:
Jeszcze jedno - może już trochę nie na temat, ale:
Jak to jest z iCloud Drive, tj. z plikami? Każdy plik wgrany do iCloud Drive wyląduje na iPhonie i na odwrót, czy te pliki są pobierane na żądanie na iPhone’a?

Wcześniej wskazałem Ci, jak zarządzać wysyłaniem plików foto-wideo na iCloud Drive, bo jako użytkownik iPhone’a musiałem mieć o tym jakieś pojęcie, aby nad tym panować. Natomiast to, o co pytasz zahacza o kwestie synchronizacji i przepływu plików pomiędzy urządzeniami takimi, jak iPhone, iPad, MacOS, czy nawet Windows. Ja z urządzeń jabłuszkowych mam tylko iPhone’a więc synchronizacją nie musiałem się zajmować.
Ale zajrzyj do literatury, a tu masz linki:

Pozdrawiam