Formatowanie bez hasła administratora

Witam,mam taką sprawę,mój kumpel kupił kompa do sieciówki takiego słabego i ten komputer ma wgranego niemieckiego windowsa nie zna on hasła administratora by sformatować dysk przez konsolę,w takim przypadku w jaki sposób może sformatować dysk,tzn partycję systemową??

Może spróbować sformatować partycję systemową i inne za pomocą programu gparted. Mini dystrybucji Linuksa.

Link do programu:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=59&id=1738

Pamiętaj aby dokładnie przeczytać opis.

a inny sposób??

SeBoLaS a ten co podal Ci El Presidento dziala czy nie ??

wypróbuj Gparted jest dosc dobre narzędzie :wink:

nie wiem bo to nie mój komputer dopiero jutro się zobaczy.

SeBoLaS wiec cierpliwości… poczekaj do jutra sprawdź i … napisz działa czy nie :wink:

a jak tym się wogle posługiwać??Co trzeba zrobić by sformatować partycję??

SeBoLaS żartujesz ??

demonstracja na wortalu :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&id=21

z czym mam żartować??

a co to wreszcie jest program do dysków czy linux?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Możesz jeśli chcesz ściągnąć sobie Ultimate Boot Cd i utworzyć bootowalną płytę opartą na systemie windows XP lub server 2003. Uruchamiasz komputer z tej płyty potem jak system się wgra dajesz start-uruchom i w okienku wpisujesz polecenie cmd. W oknie konsoli wpisujesz format C: i enter. C to jest dysk który chcesz sformatować. Jeśli chcesz inny to wpisujesz jego literę. Jak nie chcesz w konsoli to na tej płycie są też inne programy do formatowania.

SeBoLaS pobierz ten program jako obraz ,wypal go na plytke ,uruchom komputer z tej plytki (tak samo jak robisz format) i…poradzisz sobie chyba ogladales prezentacje :stuck_out_tongue:

ooo to już bliżej,z tym spróbuję

Program do partycjonowania który działa w systemie Linux. Zresztą jeden z najlepszych.

i nie tylko :stuck_out_tongue:

ja mam XP i “dorobiłem” dodatkowa partycje , oczywiście z pod Windowsa programu nie uruchomisz ale jak nagrasz obraz programu na płytke i uruchomisz komputer wlasnie z niej to masz to co chciałes :wink:

SeBoLaS , tak sobie od wczoraj śledzę ten wątek i… po kiego te wszystkie kombinacje, dodatkowe programy itd, itp? :slight_smile:

Rozumiem, że masz teraz partycję systemową na NTFS a chciałbyś mieć albo polskiego Windowsa albo (skoro to “ma być do sieciówki” jakiegoś działającego jako programowy router linuksa? I jeśli to ma być Windows to albo 2000 albo XP, bo 9x do tego kompletnie się nie nadają.

Jeśli tak, to przecież przy pomocy instalatora tych Windowsów spokojnie usuniesz/utworzysz/sformatujesz partycję. Większość dystrybucji Linuksa również pozwoli coś takiego wykonać (a nawet lepiej, bo jak się palec omsknie i wybierze instalację profilu ‘komputer sieciowy’ to “zaorze” cały dysk, nie tylko przygotowaną pod niego partycję :slight_smile: ).

Wystarczy tylko czytnik CD i bootowalna płyta z systemem (który przecież i tak docelowo ma tam być). Od biedy mogą być i dyskietki ale to już więcej roboty i dłużej trwa.

no to jaki jest najprostszy na ten problem sposób??

Przecież napisałem… Boot z płyty z Windowsem XP -> Nowa instalacja -> (opcjonalnie) usunięcie i założenie w tym miejscu pustej partycji -> Format (do wyboru NTFS albo FAT32). Jeżeli to wystarczy i nie chcesz tam mieć XP, po zakończeniu formatowania po prostu przerywasz instalację, resetując komputer. Jeśli nie - kontynuujesz instalację na nowej, świeżo sformatowanej partycji.

Identycznie możesz postąpić z instalatorem Linuksa, z tym, że tutaj jeżeli docelowo ma być Windows (jakikolwiek) lepiej nie usuwaj partycji a tylko sformatuj. W myśl zdrowej zasady - partycję pod Windows przygotowuje się narzędzami dla Windows, partycje pod Linuksa - narzędziami dla Linuksa.

a w takim przypadku nie potrzebne jest hasło administratora??

Nie. Hasło do konta Administrator jest potrzebne tylko do uruchomienia systemu w trybie Konsoli naprawczej (Recovery console)

Bajdełej… sprawdzałeś/sprawdzaliście, czy aby hasło Administratora do tego niemieckiego Windowsa nie jest takie jak w przypadku (niestety!) większości instalcji XP, czyli… puste? :). Wtedy wystarczy po prostu klepnąć Enter na pytanie o hasło.

tak sprawdziłem ale nie jednak jest jakieś hasło,jutro sprawdzę z tym formatem tak jak napisałeś i dam znać czy się udało,na razie dzięki za pomoc :slight_smile:

Złączono Posta : 09.07.2007 (Pon) 22:18

aha przypomniałem sobie jeszcze jedną istotną(chyba ) rzecz,to jest mały dysk i tam on nie jest po partycjonowany dysk jest po prostu sformatowany w NTFS i zainstalowany jest system.W takim przypadku da się to formatowanie tak jak napisałeś również zrobić??