Witam,mam taką sprawę,mój kumpel kupił kompa do sieciówki takiego słabego i ten komputer ma wgranego niemieckiego windowsa nie zna on hasła administratora by sformatować dysk przez konsolę,w takim przypadku w jaki sposób może sformatować dysk,tzn partycję systemową??
Może spróbować sformatować partycję systemową i inne za pomocą programu gparted. Mini dystrybucji Linuksa.
Link do programu:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=59&id=1738
Pamiętaj aby dokładnie przeczytać opis.
a inny sposób??
SeBoLaS a ten co podal Ci El Presidento dziala czy nie ??
wypróbuj Gparted jest dosc dobre narzędzie
nie wiem bo to nie mój komputer dopiero jutro się zobaczy.
SeBoLaS wiec cierpliwości… poczekaj do jutra sprawdź i … napisz działa czy nie
a jak tym się wogle posługiwać??Co trzeba zrobić by sformatować partycję??
z czym mam żartować??
a co to wreszcie jest program do dysków czy linux?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Możesz jeśli chcesz ściągnąć sobie Ultimate Boot Cd i utworzyć bootowalną płytę opartą na systemie windows XP lub server 2003. Uruchamiasz komputer z tej płyty potem jak system się wgra dajesz start-uruchom i w okienku wpisujesz polecenie cmd. W oknie konsoli wpisujesz format C: i enter. C to jest dysk który chcesz sformatować. Jeśli chcesz inny to wpisujesz jego literę. Jak nie chcesz w konsoli to na tej płycie są też inne programy do formatowania.
SeBoLaS pobierz ten program jako obraz ,wypal go na plytke ,uruchom komputer z tej plytki (tak samo jak robisz format) i…poradzisz sobie chyba ogladales prezentacje
ooo to już bliżej,z tym spróbuję
Program do partycjonowania który działa w systemie Linux. Zresztą jeden z najlepszych.
i nie tylko
ja mam XP i “dorobiłem” dodatkowa partycje , oczywiście z pod Windowsa programu nie uruchomisz ale jak nagrasz obraz programu na płytke i uruchomisz komputer wlasnie z niej to masz to co chciałes
SeBoLaS , tak sobie od wczoraj śledzę ten wątek i… po kiego te wszystkie kombinacje, dodatkowe programy itd, itp?
Rozumiem, że masz teraz partycję systemową na NTFS a chciałbyś mieć albo polskiego Windowsa albo (skoro to “ma być do sieciówki” jakiegoś działającego jako programowy router linuksa? I jeśli to ma być Windows to albo 2000 albo XP, bo 9x do tego kompletnie się nie nadają.
Jeśli tak, to przecież przy pomocy instalatora tych Windowsów spokojnie usuniesz/utworzysz/sformatujesz partycję. Większość dystrybucji Linuksa również pozwoli coś takiego wykonać (a nawet lepiej, bo jak się palec omsknie i wybierze instalację profilu ‘komputer sieciowy’ to “zaorze” cały dysk, nie tylko przygotowaną pod niego partycję ).
Wystarczy tylko czytnik CD i bootowalna płyta z systemem (który przecież i tak docelowo ma tam być). Od biedy mogą być i dyskietki ale to już więcej roboty i dłużej trwa.
no to jaki jest najprostszy na ten problem sposób??
Przecież napisałem… Boot z płyty z Windowsem XP -> Nowa instalacja -> (opcjonalnie) usunięcie i założenie w tym miejscu pustej partycji -> Format (do wyboru NTFS albo FAT32). Jeżeli to wystarczy i nie chcesz tam mieć XP, po zakończeniu formatowania po prostu przerywasz instalację, resetując komputer. Jeśli nie - kontynuujesz instalację na nowej, świeżo sformatowanej partycji.
Identycznie możesz postąpić z instalatorem Linuksa, z tym, że tutaj jeżeli docelowo ma być Windows (jakikolwiek) lepiej nie usuwaj partycji a tylko sformatuj. W myśl zdrowej zasady - partycję pod Windows przygotowuje się narzędzami dla Windows, partycje pod Linuksa - narzędziami dla Linuksa.
a w takim przypadku nie potrzebne jest hasło administratora??
Nie. Hasło do konta Administrator jest potrzebne tylko do uruchomienia systemu w trybie Konsoli naprawczej (Recovery console)
Bajdełej… sprawdzałeś/sprawdzaliście, czy aby hasło Administratora do tego niemieckiego Windowsa nie jest takie jak w przypadku (niestety!) większości instalcji XP, czyli… puste? :). Wtedy wystarczy po prostu klepnąć Enter na pytanie o hasło.
tak sprawdziłem ale nie jednak jest jakieś hasło,jutro sprawdzę z tym formatem tak jak napisałeś i dam znać czy się udało,na razie dzięki za pomoc
Złączono Posta : 09.07.2007 (Pon) 22:18
aha przypomniałem sobie jeszcze jedną istotną(chyba ) rzecz,to jest mały dysk i tam on nie jest po partycjonowany dysk jest po prostu sformatowany w NTFS i zainstalowany jest system.W takim przypadku da się to formatowanie tak jak napisałeś również zrobić??