Cześć dzisiaj zaopatrzyłem się w kieszeń do dysku nvme, problem jest taki, że po sformatowaniu tego dysku w kieszeni, wyskakuje mi informacja „D:\ nie jest dostępny. Urządzenie nie jest gotowe”, za każdym razem jak podłączam kieszeń. Raz zdążyło się że odpalił normalnie. Nie wiem czy źle go sformatowałem czy muszę zrobić coś innego. Kieszeń to asus rog strix arion
Wygląda na uszkodzenie dysku lub obudowy.
Dysk działa, obudowa też, sprawdzałem dwie kieszenie.
No to może pechowo niekompatybilne. Niby zatajasz model / producenta NVMe, jakbyś kupił najtańszy Hynix.
hynix nvme - Szukaj w Google - 99 – 175 zł.
Możesz spróbować wywalić partycje (na połączeniu PCI) i zrobić wielką NTFS.
Z tego Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Narzędzia administracyjne i dalej zarządzanie dyskami - usuń partycje i potem utwórz partycje i daj NTFS. On ci go widzi jak pisze ten komunikat tyko nie może odczytać
Tylko że co podałeś do jest albo SATA albo PCIe Podaj dokładnie co kupiłeś bo może obudowa SATA a dysk jest PCIe?
Kieszeń/obudowa wskazuje na M.2 PCIe - powodzenia w szukaniu modelu dla wersji sata z taką samą nazwą.
Mam kieszeń Asus Rog Strix Arion, a dysk Adata SX8200 1tb, wszystko jest pcie i powinno być kompatybilne, zrobiłem tak: podłączyłem dysk do płyty głównej, wyczyściłem (usunąłem wolumin) i stworzyłem na nowo partycje NTFS, a dysk i tak raz się załączy, a raz nie, tak było też przy kieszeni Unitek M.2 SSD PCIe/NVMe.
Adata, to pewnie albo dziabnięta, albo dali jakiś problematyczny kontroler. Jak to Adata.
Póki co działa jak należy, odziwo samo się naprawiło
Mam kilka takich dysków Adata które raz działają, raz nie.