Formatowanie dysku na laptopie z vistą

Mam na laptopie zainstalowanego od nowości Windows Vista Home Basic. Dysk jest podzielony na 2 partycje: C (na którym jest zainstalowany Windows) i D.

Chciałabym sformatować wszystko i od nowa zainstalować tego samego Windowsa z oryginalnej płytki żeby wszystko było czyściutko. Z ponowną instalacją dam sobie radę, tylko nie mam zielonego pojęcia jak to sformatować.

Na stronie windowshelp.microsoft.c om pisze:

Czyli co mam dokładnie zrobić? Włożyć płytkę z windowsem? I co dalej? Na różnych forach pisze o jakimś bootowaniu, dyskietkach startowych, nie wiadomo czym… Że można formatować przez Windows i przez bios… O co chodzi??? tzn. JAK???

Proszę, pomóżcie! !!

Odwiedziłam już chyba wszystkie fora i przekopałam całe google. Prawie wszędzie ktoś porusza ten temat, ale albo odpowiedzi pisane są niezrozumiałym językiem, albo piszą tylko „w Dosie wpisz komendę: format C:” co wcale nie pomaga osobom zupełnie niezorientowanym w temacie (chyba chcą sobie tylko ponabijać licznik napisanych postów), albo też wątek jest zamykany odnośnikiem do jeszcze mniej konkretnych informacji. Dlatego zanim zmieszacie mnie z błotem, powiecie „Było, do zamknięcia!”, proszę niech ktoś najpierw napisze rzetelną odpowiedź krok po kroku, którą później będzie można było podkleić do tych wszystkich głupich wątków i forów.

Dodam tylko że nie chcę mieć zainstalowanych dwóch windowsów. Tylko jeden, tak jak było.

Zrób dokładnie to, co jest napisane (a jest napisane że nie uda ci się sformatować partycji z systemem z poziomu systemu). Jezeli BOS jest ustawiony inaczej, zaznacz żeby komputer startował z płyty z systemem, którą masz (jest to tak zwany dysk botowalny, czyli z saektorami rozruchowymi) i rób po kolei to co płyta każe. Program instalacyjny sam rozpozna partycje i zapyta cię gdzie ma zainstalować system i którą partycję sformatować.

Jak to zrobić? Skąd mam wiedzieć jak jest ustawiony bios?

Czyli z płytki “Operating system - Recovery DVD”? Trochę boję się robienia tego na własną rękę, więc wolę się upewnić.

Jeśli to płyta Recovery to uważaj na to co jest wyświetlane na ekranie. Zazwyczaj taka płyta automatycznie usuwa wszystkie partycje z dysku (nawet tą z danymi), tworzy od nowa i przywraca partycje systemową do stanu tak jak w momencie pierwszego uruchomienia po zakupie. Np. w przypadku Toshiby podczas przywracania systemu należy wejść w opcje zaawansowane instalatora (imagex) aby nie naruszyć danych na dodatkowej partycji (E:).

Jaki to laptop?

Jeżeli chcesz sformatować (czyli także usunąć) wszystko to włóż płytę, włącz laptopa i rób co każe.

Masz Windowsa na ukrytej partycji (na początku dysku). Uruchamiasz instalator przez wciśnięcie któregoś z klawiszy F* (np. w Backard Bell jest to chyba klawisz F11 - zależy od producenta).

Serdeczne dzięki za odpowiedzi!

Fujitsu siemens amilo pro

Zrobiłam tak jak mówiliście. Włożyłam płytkę i wszystko szło mniej więcej tak jak jest pokazane tutaj http://www.centrumxp.pl/WindowsVista/11 … Vista.aspx .

Nie pokazał mi się krok z zapytaniem o numer seryjny produktu – czy tak ma być?.

Przy oknie z partycjonowaniem dysku po prostu usunęłam te dwa dotychczasowe i utworzyłam nowe. Wszystko wydaje się być OK, tylko rozdzielczość jest inna niż ta, do której się przyzwyczaiłam i w dodatku są tylko dwie opcje jej ustawienia we właściwościach ekranu (niska 800x600 i wysoka 1024x768).

Przy instalacji pojawiło mi się opcje wyboru 8, 32 64 bity. Lekkomyślnie zaznaczyłam 32. Założyłam że to jest przyczyną (cholera, nie znam się!) i po prostu zrobiłam wszystko jeszcze raz. Tym razem nie zauważyłam nigdzie tej opcji wyboru. Problem z rozdzielczością nie znikł, a tak jak jest nie może być, bo to monitor panoramiczny i po prostu nie mogę na to patrzyć.

Procesor mam Intel centrino duo, więc chyba jednak powinnam była zaznaczyć 64, nie?

W każdym razie nie wiem co mam dalej robić. Liczę na dalszą pomoc.

Sprawdź czy na płycie nie ma jeszcze innych programów instalacyjnych, prawdopodobnie są odrębne do grafiki

Ja mam jeszcze inne sposoby, żeby było wszystko ładnie bez ukrytych partycji itd. Jeśli posiadasz płytę z Windowsem. To ustaw sobie w biosie jak koledzy pisali boot na CD czy tam DVD. Pobierz prosty intuicyjny program do robienia partycji np. GParted

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … ted+0.4.52

Uruchamiasz programik. Kasujesz wszystkie partycje. A następnie tworzysz na nowo (najlepiej dwie). Po całej tej operacji wkładasz płytę z Windowsem i instalujesz go na partycji, którą przyszykowałem dla systemu. Gdybyś chciał coś więcej znaleźć o działaniu w programie GParted to na pewno znajdziesz w google. Często instaluje systemy i jeśli partycje recovery są zbędne to to jest najlepsza i najbardziej higieniczna metoda. Przynajmniej wg. mnie :wink:

A możesz mi napisać dokładnie jak mam to zrobić?

Podczas bootowania (po ekranie POST) wciskasz klawisz F* (który to dokładnie musisz sprawdzić na stronie producenta; zazwyczaj F11).

Dzięki pomogło nacisnąłem F11. :slight_smile: