Aby sformatować dysk
Jeśli dysk, który chcesz sformatować, to dyskietka, włóż ją do stacji dyskietek. W innym przypadku przejdź do kroku 2.
Otwórz folder Mój komputer, a następnie kliknij dysk, który chcesz sformatować.
W menu Plik wskaż nazwę stacji dyskietek, a następnie kliknij polecenie Formatuj.
Określ następujące opcje:
Pojemność
System plików
Rozmiar jednostki alokacji
Etykietę woluminu
Szybkie formatowanie
Włącz kompresję (tylko w przypadku systemu plików NTFS)
Utwórz dysk startowy systemu MS-DOS
Kliknij przycisk Rozpocznij.
Ważne
Formatowanie dysku powoduje wymazanie wszystkich informacji znajdujących się tym dysku.
Uwagi
Aby otworzyć folder Mój komputer, kliknij dwukrotnie ikonę Mój komputer na pulpicie.
Szybkie formatowanie usuwa z dysku wszystkie pliki bez skanowania dysku w poszukiwaniu uszkodzonych sektorów. Opcji tej należy używać tylko wtedy, gdy dysk został wcześniej sformatowany i wiadomo na pewno, że nie jest on uszkodzony. Aby uzyskać informacje o którejkolwiek z tych opcji, należy kliknąć przycisk ze znakiem zapytania w prawym górnym rogu okna dialogowego Formatowanie, a następnie kliknąć tę opcję.
Dysku nie można formatować, jeżeli pliki, które się na nim znajdują, są otwarte, jest wyświetlona zawartość dysku albo dysk ten zawiera partycję systemową lub rozruchową.
Dysk można też sformatować przy użyciu przystawki Zarządzanie dyskami. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij Tematy pokrewne.
Tematy pokrewne
tak pisze
juz raz był formatowany dysk,i koleś nie potrzebował zadnej płytki :roll: :roll:
teraz poprostu mnie nie stac