Formatowanie partycji z FAT 32 do NTFS z poziomu Ubuntu

Witam. 

Nie da się zainstalować windowsa kiedy na dysku masz już linuxa bo to koliduje z grubem i po instalacji nie odpalisz ubuntu. Jeśli już tak bardzo chcesz mieć dwa systemy obok siebie to najpierw instaluj windę a dopiero potem ubuntu ;) 

sudo apt-get install gparted

da się :wink:

http://neosmart.net/EasyBCD/

To znaczy chcę usunąć ubuntu

No to nie wiem w czym problem. Wielokrotnie instalowałem windę od nowa na partycjach z linuxem i jedyne działanie jakie musiałem zrobić to wsadzić płytę, usunąć ręcznie partycje i stworzyć nowe pod windowsa przy czym formatowanie ich na ntfs wykonuje się samoczynnie gdy je tworzysz.

Oto problem, o którym pisałem już na początku. Pokazuje mi się błąd mówiący o tym, że partycja jest w FAT 32, a potrzebna jest NTFS.

Uruchom program Gparted, wejdź na partycję Fat32 zaznacz ją i sformatuj jako NTFS.

Wtedy uruchomisz płytę instalacyjną Windowsa i zainstalujesz go na partycji którą sformatowałeś na ntfs.

To nieprawda, że nie da się zainstalować windowsa. Da się, tylko że windows nadpisze gruba w mbr i wtedy nie uruchomisz Ubuntu.

Nie jest to problem bo trzeba będzie tylko na nowo zainstalować bootloader GRUB.

Jeśli wywali GRUB, to nie da rady uruchomić linuxa. Takie rzeczy robi się odwrotnie. Najpierw Windows, potem Linux w tandemie. Podczas instalacji Ubuntu masz to do wyboru, w innych systemach trzeba się ręcznie bawić plikiem GRUB. Zanim zaczniesz się nim bawić, to zrób kopię owego pliku, bo jak coś zrobisz źle, to wysypiesz cały GRUB. Taka operacja na bijącym sercu. Jak zainstalujesz Windows, to wyłącz w nim funkcje Fast Start, to taki tryb hibernacji na poziomie jądra systemu (wiem, że to niedokładne tłumaczenie). Jeśli tego nie wyłączysz, to nie będziesz mógł wejść na partycję C, na której zainstalowałeś Windows.

https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows

Odnośnie Fast Start(które nazywa się Hybrid Shutdown - Hybrydowe wyłączanie) małe sprostowanie:

Dzieki za poprawienie. Ja nie mam dostępu w żadnym trybie odczytu do partycji C, jeśli jest włączony hybrydowe wyłącznie. Za to do reszty jak najbardziej mam dostęp z pełnymi prawami. Da się go wyłączyć w opcjach zasilania, w skutkach zamknięcia pokrywy i odznaczyć włącz szybkie uruchamianie.

Próba wejścia w jakimkolwiek trybie na partycję C kończyło się komunikatem o tym, że na C jest zahibernowany system Windows.

Ty usuwasz partycje czy próbujesz ją formatować? Chyba to drugie bo jak może istnieć system plików na partycji która nie istnieje? Kłania się czytanie ze zrozumieniem ludzi którzy starają ci się pomóc.