Formatowanie strony opartej na div


(Kurss1005) #1

Witajcie, Mam stronę w div (trzy kolumny) 1024*768

Naglówek be z

  1. Menu 150px

  2. informacje 150px

3.Treść powinna być 704px jest zainstalowana pomiędzy 1 i 2

  1. Stopka

Przy ustawieniu treści na 704px widzę poniżej div -informacji na zakałdkę tzn. jest za szeroki i się nie mieści. Zmiana szerokości na na 670px usuwa zakładkę, ale dalej nie mogę zainstalować u góry tzn. wyrównać tak aby wszystkie div zaczynały się na jednym poziomie. Przeglądarka to IE6. Skryt z html .boo.

html, body {

	background-color: #fac; 

	color: #fff;

	margin: 0;

	padding: 0;

}

#top {width: 1004px;

}

#NAGLOWEK {

	background-color: #996;

}


#MENU {

	width: 150px;

	float: left;

	overflow: hidden;

	background-color: #ccc;


}


#INFORMACJE {

                   width: 150px;

                   float: right;

	overflow: hidden;

	background-color: #ccc;

                  color:#fff;


}


#TRESC {

                    width: 704px;

                    float:left

                    overflow: hidden;

                    background-color: #cac;

margin-left:150px;

}


#STOPKA {

	clear: both;

                   width: 100%;

	background-color: #888;

Aha,- fixed loyout czy to gdzieś trzeba wpisać w stylach. Dzięki z góry za informację co jest źle


(adpawl) #2

Poza tymi stylami wklej jeszcze kod html - będzie łatwiej.


(Kurss1005) #3

/p>

"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">


(Arek F.) #4

To cały kod strony?


(Kurss1005) #5

(adpawl) #6

(Kurss1005) #7

Wielkie dzięki już działa.Proszę powiedz jeszcze dlaczego przy wyglądzie strony:

nagłówek

,menu, treść, informacje -aby to tak wyglądało trzeba przestawić kolejność na taką, menu, informacje, treść,

stopka.

W dniu 07.07.2008 , o godzinie 14:16 został dopisany post przez kalina

a do czego jest (co określa) znacznik "top"


(adpawl) #8

Kolejność wynika z zastosowania wyrównania poprzez float.

identyfikator top jest zbędny, można go usunąć ze styli.


(Kurss1005) #9

Dziękuję za wyjaśnienie, zastanawiam się tylko po co jest w takim razie w skrypcie.