Formattowanie partycji bez plyty

Witam, mam zainstalowanego na lapku windows XP, chciałem też zapoznać się z jakimś Linuxem, i zrobiłem kilka rzeczy

• podzieliłem linuxem partycję 20GB na 2, na jednej zainstalowałem Lina, a druga miała być dalej jako NTFS, jednak nie mam teraz dostępu do płyty XP i stą moje pytanie, jak można sformatować partycję, aby była ona widoczna w systemie windows?? wiem, że są jakieś programy, ale czy nie daloby rade zrobić tego jakoś z okna konsoli??

pozdrawiam

mozesz to zrobiv tylko programem bo windows nie widzi partycji linuxa

EASEUS Partition Master 3.5 Home Edition

Masz już jakiś system zainstalowany ?

Z poziomu którego systemu lub płyty chcesz to zrobić ?

Rozumiem, że chcesz usunąć Linuksa? Czy nie masz dostępu do Windowsa? Czy zainstalowałeś Wubi (jeśli tak to odinstaluj)? Podaj więcej konkretów. Żeby usunąć Linuksa bez CD z XP się nie obejdzie, uruchom go z płyty, z której go instalowałeś (wnioskuję, że jest to LiveCD) lub pobierz GPartd LiveCD i przy pomocy tego programu sformatuj partycję do FAT32 (gdyż GParted nie umożliwia formatowania do ntfs), gdyż już to wykonasz zrestartuj kompa, włóż płytę z XP, po załadowaniu instalatora wciśnij R i wpisz fixmbr, zrestartuj kompa i możesz się cieszyć ikspekiem.

Pozdrawiam!

Ewentualnie użyj właśnie programu gparted do formatu, następnie nagraj sobie samą konsolę odzyskiwania od xp (czyli to co widzisz po naciśnięciu R po załadowaniu instalatora) i wtedy będziesz mógł sfixować mbr.

Gparted znajdziesz na dobrych programach, a co do konsoli recovery to odsyłam do poniższego tematu.

http://www.searchengines.pl/Konsola-Odz … 14270.html