Formularz kontaktowy php nie blokuje pustych wiadomości

Witam, mam taki problem mam na stronie formularz który wysyła do mnie mail, ale jest taki problem, ponieważ nie blokuje on nie wypełnionych wiadomości:

Tu kod ze strony:

Imię i nazwisko:

Telefon:

Adres:

TwĂłj adres e-mail:

Temat:

Treść:

[/code] a tu mam plik który wysyła:

[code]<?php if (!nick || !tel || !adres || !mail || !temat || !tresc) { echo “Nie uzupełniłeś wszystkich rubryk.”; exit; } $wiadomosc = "Imię: “.$_POST[‘nick’].” Telefon: “.$_POST[‘tel’].” Adres: “.$_POST[‘adres’].” E-mail: “.$_POST[‘mail’].” Temat: “.$_POST[‘temat’].” Treść: “.$_POST[‘tresc’].” "; $tematyka = "Wiadomość z formularza na stronie kostrzewski.org - “.$temat; mail ("archimond5@gmail.com”, $tematyka, $wiadomosc ); echo “Dziekujemy za wysłanie wiadomości,”; echo "

• o treści: "; echo “Twoje imię:
    ".$nick."”; echo “Telefon: “.$tel.””; echo “Adres: “.$adres.””; echo “Twój adres e-mail: “.$mail.””; echo “Temat: “.$temat.””; echo “Treść: “.$tresc.””; ?>Powrót do poprzedniej strony

Co jest źle że wiadomość tą wysyła za każdym razem co zrobić aby blokowało puste wiadomości?

if (!$_POST['nick'] || !$_POST['tel'] || !$_POST['adres'] || !$_POST['mail'] || !$_POST['temat'] || !$_POST['tresc'])

{    

echo "Nie uzupełniłeś wszystkich rubryk.";

}else{

$wiadomosc =

"Imię: ".$_POST['nick']."

Telefon: ".$_POST['tel']."

Adres: ".$_POST['adres']."

E-mail: ".$_POST['mail']."

Temat: ".$_POST['temat']."

Treść: ".$_POST['tresc']." ";

$tematyka = "Wiadomość z formularza na stronie kostrzewski.org - ".$temat;

mail ("archimond5@gmail.com", $tematyka, $wiadomosc );

echo "Dziekujemy za wysłanie wiadomości,";

echo "
  • o treści: "; echo “Twoje imię:
    ".$nick."”; echo “Telefon: “.$tel.””; echo “Adres: “.$adres.””; echo “Twój adres e-mail: “.$mail.””; echo “Temat: “.$temat.””; echo “Treść: “.$tresc.””; }Powrót do poprzedniej strony[/code]

Nie będę tego komentował bo chyba nie trzeba

dzięki, to działa,

a jeśli jeszcze chciałbym dodać link powrotny do poprzedniej strony po nie wypełnieniu wszystkich rubryk to gdzie i w jakiej postaci mam go wpisać?

bo chyba nie może być …

Możesz np. zrobić forumularz w funkcji php. Wtedy wyświetlasz formularz ile chcesz mając go zapisanego w kodzie tylko raz, i dodatkowo przez funkcję możesz przesłać zmienne zawierające dane, które były uzupełnione w formularzu w przypadku jakiegoś błędu użytkownika czy programu, dzięki temu użytkownik nie będzie musiał podawać kolejny raz tych samych danych.

Dla przykładu funkcja formularza:

<?PHP

function formularz($imie, $nazwisko){

echo "";

echo "Imię: ";

echo "
";

echo "Nazwisko: ";

echo "
";

echo "";

echo "";

}

?>

A tutaj np. część index.php :

...

Podaj dane!

<?PHP

$imie_f=$_POST['imie'];

$nazwisko_f=$_POST['nazwisko'];

if(twój warunek){

//

//tutaj kod jeśli warunek jest spełniony

//

}

else{

//

//jeśli warunek jest niespełniony i chcesz wyświetlić wiadomość o błędzie np. : 

//

echo "Uzupełnij wszystkie pola 

";

formularz($imie_f, $nazwisko_f); 

}

?>

...

Dodatkowo przez js możesz zaznaczyć pola, które są jeszcze wymagane.