Witam, mam taki problem mam na stronie formularz który wysyła do mnie mail, ale jest taki problem, ponieważ nie blokuje on nie wypełnionych wiadomości:
Tu kod ze strony:
Imię i nazwisko:
Telefon:
Adres:
TwĂłj adres e-mail:
Temat:
Treść:
[/code] a tu mam plik który wysyła:
[code]<?php if (!nick || !tel || !adres || !mail || !temat || !tresc) { echo “Nie uzupełniłeś wszystkich rubryk.”; exit; } $wiadomosc = "Imię: “.$_POST[‘nick’].” Telefon: “.$_POST[‘tel’].” Adres: “.$_POST[‘adres’].” E-mail: “.$_POST[‘mail’].” Temat: “.$_POST[‘temat’].” Treść: “.$_POST[‘tresc’].” "; $tematyka = "Wiadomość z formularza na stronie kostrzewski.org - “.$temat; mail ("archimond5@gmail.com”, $tematyka, $wiadomosc ); echo “Dziekujemy za wysłanie wiadomości,”; echo "
o treści: "; echo “Twoje imię: ".$nick."”; echo “Telefon: “.$tel.””; echo “Adres: “.$adres.””; echo “Twój adres e-mail: “.$mail.””; echo “Temat: “.$temat.””; echo “Treść: “.$tresc.””; ?>Powrót do poprzedniej strony
Co jest źle że wiadomość tą wysyła za każdym razem co zrobić aby blokowało puste wiadomości?
Możesz np. zrobić forumularz w funkcji php. Wtedy wyświetlasz formularz ile chcesz mając go zapisanego w kodzie tylko raz, i dodatkowo przez funkcję możesz przesłać zmienne zawierające dane, które były uzupełnione w formularzu w przypadku jakiegoś błędu użytkownika czy programu, dzięki temu użytkownik nie będzie musiał podawać kolejny raz tych samych danych.
...
Podaj dane!
<?PHP
$imie_f=$_POST['imie'];
$nazwisko_f=$_POST['nazwisko'];
if(twój warunek){
//
//tutaj kod jeśli warunek jest spełniony
//
}
else{
//
//jeśli warunek jest niespełniony i chcesz wyświetlić wiadomość o błędzie np. :
//
echo "Uzupełnij wszystkie pola
";
formularz($imie_f, $nazwisko_f);
}
?>
...
Dodatkowo przez js możesz zaznaczyć pola, które są jeszcze wymagane.