Witam mam formularz do wiadomości html i próbowałem wszystkiego co znalazłem w wujku google czyli :
Dodałem to:
$header = “From: $_POST[imie] <$_POST[email]>\r\n”;
$header .= “Content-type: text/plain; charset=utf-8\r\n”;
Ale nic nie dało więc usunąłem.
Potem w notepad++ uft-8 bez BOM i nic nadal nie ma polskich znaków w wiadomości ktoś mi może pomóc?
Dodaję kod:
`
<?php
if(empty($_POST['submit'])){
?>
Nasz adres e-mail:
sklep@diamond-budownictwo.pl
Imię i Nazwisko:
Tego kodu nie da się czytać, wklej go jako kod albo na jakąś stronę typu wklej.org.
Na pewno masz kodowanie pliku php i html na utf-8 bez BOM oraz wysyłasz do przeglądarki metadane o kodowaniu utf-8?
Dobra doszedłem do tego sam, widzę kolejne forum na którym mając problem programistyczny dostaje się odpowiedź jak by się było mega webmasterem nie idzie pi ludzku…
Dla potomnych jak by ktoś miał problem.
<html lang="pl-PL">
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<font face="Verdana">
</br>
<center>
<div>
<?php
if(empty($_POST['submit'])){
?>
<form action="danefaktury.php" method="post"> <!--nazwa strony na której znajduje się formularz-->
Nasz adres e-mail:<br />
<select name="odbiorca" style="width:72%;">
<option>sklep@diamond-budownictwo.pl</option>
</select>
<br />
Imię i Nazwisko:<br />
<input type="text" name="imienazwisko" style="width:70%;"/><br />
E-Mail:<br />
<input type="text" name="email" style="width:70%;"/><br />
Dane do Faktury:<br />
<textarea name="trescwiadomosci" cols="30" rows="6" style="width:80%;"></textarea><br />
NIP:<br />
<input type="text" name="nip" style="width:70%;"/><br /><br />
<input type="submit" name="submit" style="width: 250px; height: 55px; font-size: 20px;" value="Wyślij dane do faktury"/>
<input type="reset" style="width: 250px; height: 55px; font-size: 20px;" value="Wyczyść"/>
</form>
<?php
/*sprawdzenie wypełnienia wszystkich pól*/
}elseif(!empty($_POST['imienazwisko']) && !empty($_POST['email']) && !empty($_POST['trescwiadomosci'])){
/* Funkcja sprawdzająca poprawność E-Maila */
function SprawdzEmail($email) {
if (!eregi("^[_.0-9a-z-]+@([0-9a-z][0-9a-z-]+.)+[a-z]{2,4}$" , $email)){
return false;
}
return true;
}
if(SprawdzEmail($_POST['email'])){
/* Tworzymy szkielet wysyłanej wiadomości */
$adresemail=$_POST['odbiorca'];
$ip=$_SERVER['REMOTE_ADDR'];
/* Wybierz kodowanie znaków usuwając // */
$charset = 'UTF-8';
$host=gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR']);
$wiadomosc="Od: $_POST[imienazwisko] ($_POST[email])\n\nNIP: $_POST[nip]\n\nDane do faktury:\n$_POST[trescwiadomosci]";
$nadawca="From: $_POST[email]";
$headers = 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
$headers .= 'Content-type: text/plain; charset=utf-8' . "\r\n";
$headers .= 'From: '.$nadawca.''."\r\n";
@mail($adresemail, "Dane do Faktury", "$wiadomosc", "$headers");
@mail($nadawca, "Dane do Faktury", "$wiadomosc", "$headers");
echo "</br></br></br></br></br></br></br></br></br><center><span style=\"color: #00D800; font-weight: bold; \">Dziękujemy, formularz z danymi do faktury został wysłany. </br>Aby kontynuować zakupy kliknij przycisk 'Kontynnuj' .</span></center>";
}else{ echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center; font-weight: bold;\"></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br>Wprowadzony adres E-Mail jest niepoprawny!!!<br>Cofnij stronę i wypełnij wszystkie pola formularza poprawnie!!!</span>"; }
}else{ echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center; font-weight: bold; size: 20px;\"></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br>Brak danych do faktury Cofnij</span>"; }
?>
</font>
</div></center>
</head>
Center to najmniejszy problem, zobacz że całość strony jest w sekcje head. Ale i tak nikt mu nie chciał pomóc pomimo że nawet dostał gotowy kod do użycia.
Kolego, zadajesz pytanie o kodowanie treści mejla i dostajesz gotową odpowiedź ale jeszcze nie pasuje bo Ty chciałbyś żeby ktoś Ci wszystko objaśnił krok po kroczku. Tylko że to nie jest miejsce na pisanie poradników o programowaniu - skoro porywasz się na obsługę formularzy wysyłanych mejlem to podstawy programowania powinieneś znać - zarówno HTML jak i PHP. Zaczynasz przygodę od dupy strony - zacznij od podstaw bo stracisz kupę czasu i nadal nic nie będziesz rozumiał. Wkleiłeś gotowy skrypt ale zawierający pełno błędów - wspomniana sekcja head czy definicja zmiennych $charset, $ip i $host, których nigdzie nie użyłeś, o nieprawidłowej składni HTML nie wspomnę.
Wbrew pozorom użytkownicy próbują Cię naprowadzić na właściwy trop. Jeszcze raz zachęcam do nauki programowanie od podstaw i czytaniu dokumentacji PHP. Zobacz, tu wszystko jest.