Klikam w 1 input to wypisuje 1. Gdy kliknę w 2 input ma wypisać 2 i nie kasować 1.
więcej informacji?
Jak kliknę na $_POST[‘cos’], wypisze mi 2. Później klikam na $_POST[‘cos2’] to mi wypisze 3. Tylko, że gdy kliknę na $_POST[‘cos2’] to mi kasuje pierwszą zmienną.
PO prostu to ma byc kalkualtor.
input type = ‘submit’ value=‘1’ name=‘1’
input type =‘submit ’ value=’+’ name=’+’
Jak klikne w 1 to ma mi wypisac jedynke i po odsiwezeniu ma mi tej jedynki nie kasowac
jak klikne w plusa to ma wypisac plusa i tyle.
Jak zapisać zmienną w formularzu ? Zrób input type hidden
PS, nie wiem czy ci przejdzie name z cyfrą, nie jestem na bieżąco z PHP
PS2, jak chcesz zrobić kalkulator to pisz w JS
Mam 1. zmienną i jak kliknę na 2. zmienną, to ta 1. zmienna ma zostać bez zmian, a nie się ukrywa.
if($_POST[‘xx’]){
echo $_POST[‘xx’];
}
if($_POST[‘yy’]){
echo $_POST[‘yy’] ;
}
Po kliknięciu na yy zmienną zmienna x ma zostać, a nie się kasuje po odświeżeniu . Jak to zrobić?
Pewnie powinieneś skorzystać ze zmiennych $_SESSION
$_SESSION[‘x’] = $_POST[‘x’]
Skorzystałem z $_SESSION. Klikam na input 1 napisze mi 20. klikam na imput 2 napisze mi 50 i zostawic wartosc 20 , a nie ja usuwac ja kto zrboic / ??
Zacznij od napisania gdzie i w jaki sposób wyświetlasz klikniętą wartość.
Zacznijmy od tego, że formularze html nie służą do zapisywania i przechowywania danych.
Pytanie - na pewno masz na myśli pola typu input? Czy raczej checkboxy, które początkującym mogą sprawić pewien problem?
Jeśli dane wprowadzasz do dwóch pól typu input, to po prostu nadaj im inny atrybut name, np “liczba1” i “liczba2”. Wtedy, po stronie skryptu php (czy czego tam używasz), po odebraniu requesta w GECIE/POSCIE otrzymasz tablicę asocjacyjną zawierającą identyfikatory “liczba1” i “liczba2” wraz z ich wartościami.
Jeśli dane wprowadzasz za pomocą checkboxów to wszystkim nadaj taką samą nazwę + nawiasy kwadratowe, np “liczby[]”.
Powinno być ok, chyba że nie zrozumiałem o czym rozmawiasz.