Na procek dałem ok, a kurz też wyczyściłem.
Nope, to nie wina grafiki.
Tak jak mówiliśmy:
- widać, ze brakuje ram, to kilka % da
- brakuje procka
- brakuje grafiki
na 2 i 3 nic nie poradzisz i nic nie poradzimy
Tylko, nawet jak odpalę gry takie jak CS:GO, minecraft to występują ścinki, a grafika ciągle ma wahania 20-60-80%.Procesor nie ma takich wahań i do kupie zapewne 4GB RAM.
Bo grafika musi mieć na czym pracować, a jak brakuje ramu (swap) i procka to nie rozpędzi się. Klasyczny botleneck.
Ok, a patrzyłem na moją płytę główną, jaki mogę włożyć procek.Najlepszym rozwiązaniem okazał się i7-4610m 3 Ghz 3.7 Ghz, więc zastanawiam się nad kupnem, bo cena to tylko 150zł (używany). Po dokupieniu procesora i ramu było by lepiej? Cały koszt operacji to ok 250zł, więc nie dużo
Zmiana procka w laptopie jest mało opłacalna przy cenie laptopa, a cenie procesora.
To jak brać i7-4610m? Bo jest najlepszy do mojego socketu!
Poczytałeś o tym dużo i dokładnie? w laptopach zmiana procesora U na M wcale nie jest taka oczywista.
EDIT: zresztą różnica między nimi to 0,7GHz więc odpuść…
Lepiej dokup 4GB RAM i zmień dysk na SSD.
A pomoże to w tych ścinkach?
I RAM i dysk mogą pomóc. Wolny RAM odmuli kompa, dając wolny RAM i ścinki powinny być mniej widoczne.
Dysk SSD spowoduje szybszy zapis plików wymiany dysku (swap) i ścinki też powinny być mniej widoczne. Myślę, że przy obecnych cenach kupić używany RAM i nowy dysk SSD 250GB za razem 200 zł to jeszcze nie grzech.
250gb nowy dysk Adata widzę za 120zl, a ram nowt cl11 1600mhz czyli taki jaki mam 80zl z goodrama
Wystarczy. ADATA SU650 weź, a nie 630.
A ten goodram za 80zł to dobry?
Pewnie, ja 2 lata temu jakiś używany szit kupiłem za 50 zł i lata elegancko.
Ok dzięki za pomoc