Cześć, mam laptopa o specyfikacjach:
Procesor: I7-4500U 1.8ghz 2.4ghz z zintegrowaną kartą graficzną
Karta Graficzna: NVIDIA GT740M
RAM: 4GB
DYSK: HDD
PŁYTA GŁÓWNA: ASUSTeK COMPUTER INC. X550LB
Zainstalowałem sobie fortnite i średnio jest 40-60 fps mi by to nie przeszkadzało, ale są duże wahania i fps spada nawet do 20 itd.Patrzyłem na wymagania fortnite i moim zdaniem gra powinna mi chodzić płynnie. Wiecie jak naprawić problem ścinek ?
4GB RAM wystarczy do przeglądania internetu, ale do gier to trochę za mało. Pewnie to jest przyczyna problemów - zresztą zawsze możesz sprawdzić zużycie pamięci podczas gry.
Wystarcza spokojnie RAM sięga max 3,3GB, a zresztą wymagania fortnite to właśnie 4GB RAM
Przy 3,3 system zaczyna wspomagać się plikiem wymiany na dysku.
Ok, a myślisz, że dokupienie 4GB używanego RAM rozwiąże sprawe ? Bo nie chce inwestować w nowy sprzęt, bo mam zamiar kupić za ok 0,5 roku nowy komputer. A chce jeszcze pograć Trochę i ulepszać tego laptopa
Odpal w czasie gry RivaTuner lub MSI afterburner i zobacz co komputerowi brakuje.
Odpal też na czas gry HWmonitor i wrzuć wyniki jak skończysz grać.
Gram ciągle pod MSI afterburner i Rivatuner. Temperatura sięga na GPU 75-80 stopni, a CPU 80-86
i zazwyczaj GPU jest na 99%, a procesor miedzy 28% a 88%
Wymienić laptopa.
Twoja konfiguracja przegrywa o 25% z Athlonem 200GE (z integrą) po 250 zł.
Na nim gra wygląda podobnie jak u Ciebie, czyli… nic nie zmienisz.
Ram może trochę ścink ograniczyć przy swapowaniu, ale ten laptop nie do gier już.
Możesz jeszcze spróbować czystego installa systemu jeśli miałeś wygrany system w laptopa. Nie będzie wtedy syfiastego oprogramowania producenta co może uwolni ciut więcej RAM. Zobaczysz czy to coś daje.
ok dzieki
Chciałbym dążyć temat dalej bo zmieniłem grafikę i np przy skoku z busa mam straszne ściny 5-30 fps, a jak już wyląduje i odczekam w bez ruchu 2 min to mam 70-100 fps, i czasami spadki niżej, wiecie jak to naprawić? Wydaje mi się nie realne, że tyle fps, i nie można nic z tym zrobić. Zdaje mi się też, że może być to wina renderingu mapy, mianowicie kiedy lecę lotnią na mapę do tekstury nie wyglądają dokładnie i dopiero jak ustane na przestrzeń, to jak już pisałem dopiero po 2 minutach można sie poruszać bo są straszne ścinki.
… bo lecąc masz duzą liczbe obiektów do generowania, a jak patrzysz nieruchomo w ścianę ejst ich mniej. ZJawisko normalne, skala może ekstremalna, ale na tym sprzęcie nie przeskoczysz problemu. Ty spełniasz wymagania, MINIMALNE, więc gra działa MINIMALIE
Ok, ale nawet podczas normalnej gry są ścinki, ale mniejsze.Odpaliłem MSI AferBurner i pokazuje mi,że karta graficzna skacze między 0% a 99%, wiesz może jak ogarnąć te ścinki?
Spełniasz ledwie minimalne wymagania to czego się spodziewasz?
https://www.systemrequirementslab.com/cyri/requirements/fortnite/15349 .
Pierwsze lepsze z brzegu:
http://gpuboss.com/gpus/GeForce-GTX-660-vs-GeForce-GT-740M .
@panicagaming czy @anon7248146 znają pewnie więcej źródeł, gdzie można to sprawdzić.
ok dzieki
Nagraj filmik z afterburnerem jak pograsz już długo (co najmniej już z godzinę) żeby laptop był zagrzany i wtedy z 5 minut filmik i nam wrzuć. To nam najwięcej powie.
ok dzk za info
Jak nie mam nagrywania są mniejsze ścinki
Hmmm, z tego wynika, ze grafika źle pracuje. Otwierałeś kiedyś laptopa, czysciłeś z kurzu i wymieniałeś pastę na procesorze i grafice?
Ta zrobiłem to miesiąc temu, ale muszę kupić alkohol izopropylowy wyczyścić i jeszcze raz bo za dużo dałem na kartę Jak myślisz może być to spowodowane dużą ilością pasty?