Forum i wyswietlanie sie na stronie


(Mynical) #1

szukam skryptu ktory pokazuje jakie sa nowe tematy na forum, tak jak ma ta strona ze na stronie glownej jest "ostatnio na forum" to ja tez chce miec tylko po prawej strony od samej g贸ry :slight_smile:


(Arek F.) #2

Jaki skrypt forum? Znajdziemy jakiego艣 gotowca ;p

I tak IMVHO lepiej to pobiera膰 bezpo艣rednio z bazy MySQL :wink:


(Michal Piekarski Mail) #3

Tak jak powiedzia艂 przedm贸wca. Najlepiej skroi膰 niewielki skrypt w PHP, kt贸ry b臋dzie pobiera艂 przyk艂adowo 5-10 ostatnich nag艂贸wk贸w temat贸w.

Zale偶y te偶 co to jest za forum. Je艣li phpBB by Przemo, to z tego co si臋 orientuj臋 w sieci jest sporo gotowych "gad偶et贸w" na strony www. Mn. takie do pokazywania ostatnich temat贸w.


(Neon1992) #4
<?


// informacje dotyczace bazy danych

$sql['host'] = 'host'; //host

$sql['login'] = 'login'; //login do bazy

$sql['password'] = 'has艂o'; //haslo do bazy

$sql['db'] = 'nazwa'; //nazwa bazy danych


// polaczenie z baza danych

mysql_connect($sql['host'],$sql['login'],$sql['password']);

mysql_select_db($sql['db']);


// nazwa tabeli w ktorej znajduja si臋 tematy

$tab['forum_topics'] = "phpbb_topics";


$limit['forum_topics'] = 10; // ilosc wyswietlanych tematow

$limit['forum_signs'] = 15; // dopuszczalna ilosc liter


$path['forum'] = "forum/"; // lokalizacja katalogu z forum (do linkow)


// zapytanie do bazy

$sql_query = "SELECT topic_id, topic_title FROM ".$tab['forum_topics']." ORDER BY topic_id DESC LIMIT ".$limit['forum_topics']."" or die ("Nie mo偶na wykona膰 zapytania");

$result = mysql_query($sql_query) or die ("Nie mo偶na wykona膰 wyniku");


// wyswietlanie rekordow

while($row = mysql_fetch_array($result))

{

$length = strlen($row['topic_title']); // sprawdzanie dlugosci tytulu

$row['topic_title'] = substr ($row['topic_title'], 0, $limit['forum_signs']); // obcinanie

?>
 <?php echo $row['topic_title']; if($length > $limit['forum_signs']) { echo "..."; } ?>


<?

}

?>[/code]

Dobry kod, sprawdzony - sam z niego korzystam.