Jestem zainteresowany kupnem fotela do komputera, spędzam przy nim wiele czasu, pracując, grając, oglądając filmy. Rozbieżność cenowa w fotelach powaliła mnie na kolana, bo klaruje się od 100zł do 10000zł Nie jestem jakoś bardzo wymagający, chciałbym żeby był wygodny, kręgosłup był w miarę prosty no i cena też niezbyt wysoka ~500zł. Proszę o podpowiedzi czym się kierować
Omijaj jak ognia ledy gamingowe znaczki i inne pierdoły za które płacisz 2x a nic nie zyskujesz.
Kupiłem fotel w podobnej cenie, dałem chyba około 370 zł. Dziś bym dołożył i wziął coś lepszego bo nie jestem jakoś super zadowolony.
Tutaj masz test wielu różnych foteli i z tego co pamiętam jest dość mocno obiektywny: https://www.youtube.com/watch?v=Iz2JefvbQTs
Ziemniak też coś tam nakręcił o fotelach gamingowych i do komputera ogólnie. W ogóle jest trochę testów na youtube porównujących fotele, warto obejrzeć.
PS. Poczytaj sobie o krzesłach Spinalis, dużo fajnych materiałów na stronie firmy można znaleźć na temat tego jak dobierać krzesło. Nie są one dobrane tak by wskazać tylko i wyłącznie produkty tej firmy jako jedyne słuszne. Jest tam więcej wiedzy i informacji niż materiałów promocyjnych.
Ziemniak, YouTuber, który ostatnio testuje masę foteli, mówi o ich wadach i tp. Warto pooglądać całą serię dotyczącą foteli gamingowych.
W tym miejscu warto wspomnieć że budowa każdej osoby się różni. To że jakiś tam ziemniak uważa fotel za wygodny, nie znaczy że naszym plecom będzie odpowiadał.
Najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie się do jakiegoś fizycznego sklepu i “przymierzyć” to co nas interesuje.
Ja jeszcze tylko dodam, że ważne jest też umiejscownienie monitora.
Na bolące plecy tylko piłka gimnastyczna
ja zawsze byłem przeciwny, sam mam markusa z ikei ale ostatnio siedziałem na takim budżetowym:
i muszę przyznać, że wygodne to to. Nie wiem, czy zamieniłbym swój fotel na taki, ale jakbym był na kupnie to miałbym teraz zagwozdkę.
Powiem szczerze, im więcej czytam i oglądam tym mniej wiem taboret przytargam od babci
Najlepiej będzie pojechać do specjalistycznego sklepu z ergonomicznymi krzesłami, w którym można się przypasować do czegoś. A potem skompletować elementy krzesła idealnie pasujące Tobie - siedzisko, oparcie, podparcia, mechanizm, podstawę, rodzaj kółek - tak można np w profim albo bejot.
Nie zgodzę się zupełnie. Byłem w sklepie specjalnie przymierzyć się do mojego fotela. Był niesamowicie wygodny dlatego zdecydowałem się na jego zakup. Niestety im dłużej z nim obcuje tym bardziej widzę, że to nie był dobry wybór.
Teraz wiem, że żeby stwierdzić czy fotel jest faktycznie dla mnie to trzeba na nim trochę dłużej posiedzieć niż kilkanaście minut w sklepie. Uważam, że w obecnym momencie ciężko jest kupić dobry fotel właśnie z tego powodu. Czasami niektóre firmy się wyłamują i pozwalają zabrać fotel do domu na kilka dni i go przetestować, a w razie potrzeby zwrócić. Istnieje też opcja wynajmu fotela za opłatą która jest zwracana przy zwrocie fotela. Oczywiście takie wypożyczenie jest na kilka dni by przetestować fotel. Problem w tym, że są to fotele za kilka tysięcy, więc nie każdego będzie na nie stać.
Piłka jest spoko, ale nie na długie godziny siedzenia na niej. Jeśli się przesadzi może dojść do sytuacji gdzie przeforsujesz mięśnie lędźwi i piłka będzie powodem bólów kręgosłupa. Piłka jest spoko jako taki przerywnik dla mięśni w ciągu dnia od tradycyjnego krzesła fotela. W tedy zadziała rozluźniająco i wzmacniająco na mięśnie. Kręgosłup też w tedy się ruszy i zmieni swój kształt w porównaniu do tego jaki przybiera podczas oparcia o fotel.
Nie należy całkowicie wymienić fotel na piłkę lecz traktować piłkę jako dodatkowe źródło ruchu w ciągu dnia. Jako przerwę od tradycyjnego siedziska.
Ten Ziemniak daje fotel do przetestowania innym i zwraca uwagę na budowę ciała innych osób
Też miałem zagwozdkę pryz wyborze fotela i w sumie mam nadal xD
Pierwsze, co spojrzałem, to cena. Fotele wyglądają na ultrawygodne z możliwością dopasowania do niektórych części ciała. W pracy siedzę na ikeowym markusie i zasadniczo jest bardzo wygodny. No ale też cena, no jak matka kupiła mi w podstawówce fotel za 150 zł w tesco, to jedyne, co zrobiłem w nim później, to gąbkę pod tyłek.
Niestety, ból pleców i dyskomfort po 8h grania dawał się we znaki, stąd chciałem wybrać jakąś opcję pośrednią. I chyba zostanę przy wyborze fotela z ikei za 200-300 zł, bo te dedykowane są dla mnie wciąż za drogie xD
Potwierdzam składałem ten jeden fotel Inferno titan i całkiem spoko za taką cenę albo w promocji z 999 zł na 519 zł SpeedLink REGGER Gaming Chair
Jeżeli masz na tyle cierpliwości, to możesz kupić coś z rodzaju gamingowych. Osobiście uważam, że jest to jak najbardziej wygodny fotel, ale za te pieniądze, można zamówić coś fajniejszego. Jeżeli kogoś kręcą takie bajery, jak różnego kolory eko skóra, czy napisy to jak najbardziej. Najlepiej to usiąść na takim i zobaczyć, gdzie się najlepiej czujesz