FPS-y nie rosną po podłączeniu laptopa do zasilania

Witam

Od jakiegoś miesiąca mam problem wspomiany w temacie, po podłączeniu laptopa do ładowania
fps-y w grach (np. Deep Rock Galactic) nie rosną a zawsze skakały z 30-40 na bateri do 110-120 na ładowaniu

Mój laptop to Acer Nitro AN5 15-57
Procesor intel core I5-11400H
karta graficzna Geforce Rtx 3050

Jestem dosyć nowy w tym temacie więc jeśli potrzeba więcej informacji to chętnie dodam co trzeba

Sprawdź może na początek jaki masz ustawiony plan zasilania w systemie Windows, powinien być: Najwyższa wydajność.

opcja zasilania jest ustawiona na najwyższą wydajność, poza tym mam wrażenie że problem zaczął występować po aktualizacji sterowników karty graficznej

Zainstaluj najnowsze sterowniki pobrane ze strony domowej NVIDIA. Jest to paczka datowana na dzień wczorajszy tj. 08.08.2023 i jest przeznaczona pod 64-bitowy system Windows 10 i Windows 11. Który z tych systemów masz zainstalowany?

Windows 11 home 64-bit

nowe sterowniki pobrane, niestety bez żadnych zmian

Sprawdź ustawienia izolacji rdzenia w zabezpieczeniach urządzenia i wyłącz integralność pamięci jeżeli jest włączona. Więcej informacji na ten temat tutaj i tutaj. Może to powoduje problem.

Wyłączyłem obie rzeczy, po restarcie niestety bez zmian

Spróbuj zaktualizować Bios ze strony Acer, jeśli to nie pomoże, downgrade sterownika karty graficznej.

po aktualizacji BIOS-a klatki wróciły

bardzo dziękuje za pomoc wszystkim <3

1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.