Free Chess 1.2.0

Witam i proszę o pomoc.
Zainstalowałem FreeChess 1.2.0 i nie mogę uruchomić gry.
Pojawia się komunikat o niewłaściwej rozdzielczości (widoczny na zrzucie ekranu). Próbowałem różnych sposobów aby ustawić zgodność ale nic nie mogę zrobić.
Znalazłem igfxTray.exe i uruchomiłem ale nic to nie dało.
Wczoraj przywróciłem system. Przed tą operacją gra działała prawidłowo.
Teraz - po uruchomieniu - nie przyjmuje żadnych poleceń, nie mogę jej zamknąć i “siedzi” na pasku zadań. Tylko ponowne uruchomienie laptopa usuwa ją z paska.
Bardzo proszę o proste wskazówki bo nie jestem zbyt obeznany ze słownictwem i slangiem komputerowo-informatycznym.
Z wyprzedzeniem DZIĘKUJĘ i życzę pomyślności w Nowym Roku.

Gra jest dość stara i nie wspiera 10ki ,generalnie na Win 10 są problemy z starszymi pozycjami.
Możesz sprawdzić inne pozycje choćby te polecane przez kolegę “Dementor”

Masz Win-10 jak widzę , w MS-Store jest sporo gier w szachy kompletnie za free i masz gwarancje że zadziałają na twoim systemie.

2 polubienia

@AnTar może polecić Ci inne fajne programy szachowe… :slight_smile:

2 polubienia

możesz tam grać z komputerem jak i z normalnym graczami

1 polubienie

Dzięki.
Słabo się poruszam po MS-Store. Szukałem tam i jakieś kiczowate szachy ściągnąłem. Nie znam nazw i dlatego problem. Ale pobrałem już porcję z bloga https://www.dobreprogramy.pl/Dementor/Free-Chess-Programs-pozwola-wam-odkryc-prawdziwa-magie-gry-w-szachy,80281.html
Pozdrawiam <3

1 polubienie

Szachy
Dziękuję.
Już tam byłem i się zaopatrzyłem.
Nie zdążyłem jeszcze wszystkich przetestować.
Pozdrawiam <3

1 polubienie

Wooooow!.. :slight_smile: Kliknąłem i karpia walnąłem :-o
Dzięki serdeczne. Teraz będę rozpracowywał jak to się obsługuje.
Poza tym pomyślę o informacji, jaka mi się wyświetliła…

Rzeczywiście - byłoby lepiej napisać jedną niż trzy odpowiedzi …
Pozdrawiam serdecznie i spróbuję zamknąć temat.
(Tamte już wywaliłem z laptopa.)

Właśnie zakończyło się bardzo długie skanowanie. Dziwne, że złapałem coś niechcianego podczas przywracania systemu!?.. Nigdzie nie wchodziłem tylko instalowałem to, co miałem przed resetem.
Uruchomię, jak “Wielki Brat” sugeruje i zobaczę, co będzie się dalej działo.

Dziękuję za pomoc i życzę WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU <3

Zdecydowanie ciekawszym programem od Free Chess jest Arena Chess. Pobierz ją ze strony producenta http://www.playwitharena.com/?Download:Arena_3.5.1 Program ten jest na najwyższym poziomie - zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych szachistów.

2 polubienia

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :slight_smile:

1 polubienie