Freeze ekranu podczas grania w gry


(HydeFromT70s) #1

Witam,

Niedawno nabyłem nowego kompa. Spędziłem sporo czasu na przeglądaniu testów, recenzji i opinii. Mój konfig to:

Gigabyte GA-Z77X-UD4H

Intel Core i5 3570K 3.4GHz

Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 Intel XMP X2

Gigabyte GeForce GTX 660 TI OC 2GB DDR5 (sterowniki najnowsze 320.49 WHQL)

Seagate Barracuda ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600)

Be quiet! Purepower L7 630W 80+ Bronze

SilentiumPC Regnum L50 Pure

Wszystko jest podpięte pod 37’ LCD po HDMI. Wszystkie gry odpalam w rozdzielczości FullHD w maksymalnych detalach i FPS-y mam spokojnie na poziomie 50+.

Jednak ostatnio zauważyłem pewien problem. Grając na przykład w Wiedźmina 2 albo Far Cry 3 gameplay jest bardzo płyny (fps 50+), gram 30-60 min i w pewnym momencie mam “zwiechę” / freeze obrazu. Muszę albo odczekać kilka sekund albo “z altabować” na chwilkę do pulpitu i wrócić do gry. Wówczas przeważnie dalej mam płynną rozgrywkę albo gra działa w okolicach 20 fps. Jest to zdeka wkurw... wkurzające.

Sprzęt nie był podkręcany, temperatury w normie: GPU - max 70C, CPU ~55-60C.

Jakieś sugestie ??


(struart) #2

Wywal sterowniki z serii 320 na starsze np 314.22 bo 320 podobno awaryjne i wiele błędów mają chociaż ja żadnego nie odczułem na swoim lapku, ale na rożnych forach oraz na forach nvidii ludzie płaczą bo się cuda dzieją.


(HydeFromT70s) #3

Rozwiązanie problemu udało mi się znaleźć dopiero będąc na % :slight_smile:

Okazuje się, że w moim przypadku za freeze ekranu nie jest odpowiedzialny throttling keplera, ale hmm... "gryzienie się" grafiki z PCI-Express 3.0 (czy tam chipsetem Z77). Po przestawieniu tej opcji na PCI-Express 2.0 (tzw. "Gen2") grałem przez 1h w FC3 i ZERO freeza! !!

Cholernie się cieszę, że udało mi się rozwiązać problem bo freeze ekranu w najmniej odpowiednim momencie potrafił mocno wku*wić :wink:

Ale nie rozumiem jednego - skoro posiadam mobo gigabyte, GPU tez tego samego problemu, wiec czemu to się gryzie z sobą?? Pytanko też czy przestawienie złącza na 2.0 ma wpływ na wydajność GPU? Wiem, że przepustowość 2.0 - 16Gb/s, 3.0 - 32Gb/s, ale jak to jest w praktyce? Po fpsach nie widzę różnicy...


(sadaj72) #4

Może aktualizacja biosu pomoże?

Nie powinno być spadku wydajności przy pcie 2.0.


(HydeFromT70s) #5

Bios mobo, jak i GPU, najnowszy dostepny na chwile obecna. Zmiana PCIe z 3.0 na 2.0 rozwiazala problem, ale skoro i mobo i gpu obsluguje PCIe 3.0 to powinno to bezproblemowo dzialac, a tak nie jest....