Najpierw opisze problem który meczy mnie juz od kilku miesiecy. Każda bardziej wymagająca gra potrafi sie zawiesić w różnych momentach(właściwie to jej proces) i nie mam wtedy innej możliwości niż ctrl+alt+delete i potem czekanie kilka minut aż proces sie wyłaczy. Im bardziej wymagająca gra tym szybciej taki freeze sie pojawia. Bardzo ciekawą sprawą w tym wszystkim są objawy, obiekty w grze przestają sie ładować, pojawiają sie natomiast ich odpowiedniki niskiej jakości czyli modele LOD z rozmazanymi teksturami, gra jakby przestawała sie dalej wczytywać i po chwili następuje właściwy freeze. Takie objawy czasami sie pojawią, czasami freeze bedzie juz na poczatku, czasami nawet gra sie źle nie wczyta. Nie jest to problem z plikami samych gier, weryfikowałem je wiele razy, w dodatku problem nie dotyczy tylko jednej gry a praktycznie wszytskich. Nawet 13 letnie gta san andreas choć rzadko to potrafi też dostać taki freeze po np. godzinie gry. Próbowałem wszystkiego co wiedziałem: czysta instalacja nowych i starych sterowników GPU, aktualizacja systemy windows, czyszczenie komputera, przeinstalowanie gry na z HDD na SSD, pierdyliard innych rzeczy które już mi wypadły z głowy. Na internecie znajduje tylko problemy podobne do moich ale żadne nie sa 1:1 takie same, te które znajduje sa rozwiazywane poprzez downgradowanie porkeconych podzespołów albo przegrzewanie. W moim przypadku wszystko jest stockowe, nic nie było podkrecane, napiecia sa fabryczne a chłodzenie mam zajebiste i na stówe to nie jest kwestia przegrzewania sie komputera. Jak pisałem wcześniej, wiele rzeczy zapomniałem dlatego jesli ktokolwiek bedzie miał jaja spróbowac pomoc to rozwiąząc to niech śmiało zadaje pytania, na wszystko odpowiem.
edit 1
pisałem o BSOD które już ustąpiły, był moment kiedy podczas freeze wystakiwał niebieski ekran z errorem procesu systemowego który odpowadał za memory czyli chyba ram. Sprawdzałem kości ram, osobno wsadzone, w różne sloty, zawsze to samo wiec już raczej obstawiam ze to nie jest wina samych kości. Niebieski ekran ustapił nie pamietam kiedy, chyba po aktualizacji sterowników do karty graficznej.
edit 2
chce tylko dodać że takie gta 5 mam już dwa lata od premiery i grałem na tym komputerze z tymi samym podzespołami bez żadnych problemów, problem pojawił sie po zaktualziowaniu sterowników karty graficznej i zainstalowaniu battlefield 1, wtedy dzien po w trakcie gry wyskoczył potezny freeze przy którym nie mogłem nic zrobić i jedyna opcją był restart komputera. Późniejszy downgrade sterowników GPU do tych przed freezami nic nie dawał. Próbowałem sprawdzać raporty tych BSOD ale nie wiem dlaczego nawet nie były tworzone(wyczytałem że może to wynikało z tego ze komputer sie wylaczał zanim taki zapis sie tworzył i to by moglo sie zgadzac bo komputer momentalnie gasł po pojawieniu sie BSOD
A próbowałeś przetestować z inną kartą graficzną, innymi kośćmi ram? Masz możliwość od kogoś pożyczyć? Reinstalacji systemu też nie podejmowałeś na innym dysku?
nic z tych rzeczy nie było robione, z tym pozyczeniem moze byc srednio a reinstal systemu to ostatnie co chce zrobić.
Ale nową instalację możesz sprawdzić na innym dysku, żeby nie kasować sobie nic, tak dla testu. A to co napisałem zrobiłbym, mimo wszystko - w sensie inna karta, pamięci. Trzeba popróbować, żeby znaleźć co jest problemem.
finalnie zapisuja mi sie dmp z bsod, tak to sie prezentuje
On Sun 2018-05-27 22:31:38 your computer crashed or a problem was reported
crash dump file: C:\Windows\MEMORY.DMP
This was probably caused by the following module: ntkrnlmp.exe (nt!PoCallDriver+0x33C6)
Bugcheck code: 0x50 (0xFFFFF7FF8525F01C, 0x0, 0xFFFFF800032F9D7C, 0x5)
Error: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Bug check description: This indicates that invalid system memory has been referenced.
This appears to be a typical software driver bug and is not likely to be caused by a hardware problem.
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.
On Thu 2018-05-24 22:16:11 your computer crashed or a problem was reported
crash dump file: C:\Windows\Minidump\052418-9001-01.dmp
This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0xA44A0)
Bugcheck code: 0xA (0x24, 0x2, 0x0, 0xFFFFF800032BD2C3)
Error: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
file path: C:\Windows\system32\ntoskrnl.exe
product: Microsoft® Windows® Operating System
company: Microsoft Corporation
description: NT Kernel & System
Bug check description: This indicates that Microsoft Windows or a kernel-mode driver accessed paged memory at DISPATCH_LEVEL or above. This is a software bug.
This bug check belongs to the crash dump test that you have performed with WhoCrashed or other software. It means that a crash dump file was properly written out.
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.
oba te BSOD wystapiły po około 40 minutach gry w GTA V, czy ktos ma pomysł co sie dzieje?
Wywala kernel. Zrób upgrade wszystkich koniecznych sterowników - chipset, grafika, dźwięk, sieć… Jeśli masz w bios/uefi coś podkręcone to zresetuj to do ustawień bazowych/domyślnych.
robiłem
te komunikaty mam ciagle od poczatku gdy sie ten problem pojawił
Miałem podobny problem, tylko, że z plikiem SWAPU, gdy miałem mało RAMU, co chwile takie błędy sypało, okazało się, że dysk to było mrowisko bad sectorów.
dysk na stówe mam walniety i na stówe do wymiany, tylko mówie tutaj o HDD. pubg mam na ssd który na raczej jest zdrowy a ten error wyskakuje na gdy gram w pubg. po 40 minutach gry w gta v które mam na hdd wyskakuje w/w bsod.
A plik stronicowania na którym masz dysku, albo inaczej, na dysku SSD masz postawiony system?