Freezowanie się komputera

Siemanko! Od pewnego czasu zauważyłem problem z moim komputerem, jednak nie mam pojęcia, co może być przyczyną. Otóż, gdy włączam Red Dead Redemption 2, po dosłownie kilku minutach komputer się zawiesza lub jakby odłączała się karta graficzna. Warto dodać, że na ustawieniach ultra osiągam stałe 60 klatek na sekundę.

Po zresetowaniu komputera i ponownym uruchomieniu problem z zacinaniem się już nie występuje, jednak wtedy zauważam spadki wydajności – klatki na sekundę utrzymują się na poziomie stałych 40, czasem spadając nawet do 28. Pragnę podkreślić, że mój komputer nie jest stary, regularnie go czyszczę, unikam podejrzanych stron internetowych oraz dbam o jego ogólną kondycję.

Zastanawiam się, co mogłoby być przyczyną tych kłopotów i jak mogę temu zaradzić. Czy masz może jakieś sugestie?

Zacznij od informacji nt. specyfikacji technicznej tego komputera: model procesora, marka i model zasilacza itd.

Procesor: intel 5-10600K CPU 4.10GHz
Zasilacz: ASUS ROG Strix 1000W
Karta graficzna: Nvidia GeForce RTX 3070
Płyta główna: Prime z490-p

Coś jeszcze jest potrzebne? :stuck_out_tongue:

Podaj jeszcze wersję systemu Windows jaką masz zainstalowaną. W tym pierwszym przypadku jak komputer się przywiesi to jesteś w stanie wyjść z gry do systemu, obraz wtedy wraca, czy jest czarny monitor do samego końca tj. do momentu zresetowania?

Wersja Windows 10 Home
Wersja 22H2
Zainstalowano dnia ‎31.‎12.‎2021
Kompilacja systemu operacyjnego 19045.4046
Możliwości Windows Feature Experience Pack 1000.19053.1000.0

Monitor jest czarny do momentu zresetowania.

Przepraszam że tak późno odpisuje ale nie miałem możliwości wcześniej

Jakie ma temperatury? Sprawdzisz np programem HWMonitor.

Freezowanie to też częsty problem z pamięcią RAM. Jaki masz? Sprawdziłbym memtesem.

Jeżeli chodzi o temperatury to są w normie. karta graficzna max do 66 stopni, reszta też w normie.