Front Panel nie działa prawidłowo ze sterami Realtek HDA

Witam

Mam problem z panelem przednim przy sterownikach Realtek HD Audio (jak widzę w wynikach wyszukiwania google – te sterowniki są naprawdę “bezproblemowe”).

I od razu na początek informacje o hard i soft:

Płyta główna ASUSTeK M5A78L-M LX

Dźwięk ze zintegrowanej

Sterowniki i ten “legendarny” manager: – Realtek HD Audio 6.0.1.6526 - dosłownie przed chwiluną pobrane najnowsiejsze z asus.com

Obudowa: Tracer (nic więcej nie o niej powiem, bo na obudowie jest napisane tylko “Advanced Case by tracer ®”

Front panel: nieznanego pochodzenia – podejrzewam, że niezgodny z HD Audio, bo obudowa ma ze 6 lat.

Komputer: tylko i wyłącznie składany przeze mnie (nienawidzę marketowego kitu i nie rozumiem, jak ktoś może w ogóle przepłacać za to i skazywać się na tę całą śmieszną magiczną “gwarancję”)…

OS: Windows 7 Ultimate x64 z AMD FX-4100 Quad Core @ 3.6 GHz i 8GB RAM DDR3 @ 1600 MHz

Wszystko było dobrze do 1 czerwca – gdy kupiłem wreszcie nowy procesor (a za procesorem poszedł zakup płyty głównej i RAMu) i w związku z zakupami postawiłem system na nowo (i już x64, wcześniej na 2GB 4-letniego RAMU mogłem maksymalnie bujnąć x86). Wszystko działało po podłączeniu (tzn. głośniki działają – bo nie miałem potrzeby używać reszty towarzystwa – w tym właśnie FP).

Dopiero wczoraj wieczorem chciałem użyć słuchawek i zauważyłem że panel nie działa. Doedukowałem się krótko na google i zrestartowałem komp, by zmienić ustawienia w BIOSie. FP był ustawiony na HD AUDIO (a ja podłączyłem mu AC97), więc przestawiłem na AC97 i save. Po włączeniu systemu FP był już widoczny ale… no właśnie. Mimo, że nic nie mam do niego wpięte, manager RHDAM twierdzi, że wszystkie wejścia są aktywne – pojawiło się nawet coś, co nazywa się "Mic at front panel (PINK) i mogę zmieniać ustawienia tego “czegoś”, co fizycznie nawet nie istnieje. Jak podepnę czy to słuchawki czy mic to nic się nie zmienia i nie dzieje, ale sygnał do nich dociera – słuchawki grają a mic nagrywa. Ino że… słuchawki grają (baaaardzo cicho) jednocześnie z głośnikami a mikrofon nagrywa w zabójczo niskiej jakości i szumi makabrycznie. Przy wyłączaniu komputra, już na samym końcu zanim monitor zgłosi brak sygnału, z głośników wydobywa się dość głośny szum przez ok. sekundy (wcześniej, na starym sprzęcie tego nie było). Zmiana jakichkolwiek opcji w sterownikach, panelu albo wanilijce windowsa nic nie zmienia. No chyba że przestawię FRONT PANEL na HD AUDIO w RHDAM – wtedy oba gniazda FP są cały czas nieaktywne i podłączanie do nich czegokolwiek nic nie zmienia. Porty USB działają bez kłopotów (ale tak, wiem - one są przecież oddzielne od gniazd audio).

Próbowałem też – wzorem komputera ojca, który nie ma tego “błogosławieństwa” w postaci sterów Realtek – usunąć je i pozostać przy wanilijce, ale tam, choć wykrywa, że istnieją w systemie oprócz głośników także słuchawki, też nie wycisza głośników a same słuchawki po podłączeniu i tak nie grają – muszę je dopiero “ustawić jako urządzenie domyślne” a głośniki ręcznie wyciszyć – ale takie rozwiązanie mnie nie urządza a mnogość opcji ustawień jakości i barwy dźwięku (których jest AŻ 4!) mnie przytłacza do ziemi – więc wolałbym już dojść do porozumienia z tym Realtek HDA Manager…

Na zakończenie kilka przechwytywań z opisem:

nagrywanie.PNG

Powyższy scr pokazuje wygląd zakładki nagrywania w wanilijce. NIC NIE ZOSTAŁO PODŁĄCZONE DO ŻADNEGO Z GNIAZD FP!

waciwoci_goniki.PNG

ten to zali scr objawia, że system przypisuje do głośników dwa gniazda (co może być przyczyną nieprzerwanej aktywności gniazda na FP)

urzdzenia_do_odtw.PNG

Tu zaś nie powinno być DIGI OUTPUT ino SŁUCHAWKI - do FP nadal nic nie jest przypięte.

rhda_mic_at_front_pink.PNG

Tutej mamy możliwość konfigurowania fizycznie nie-będącego mikrofonu - nic nie jest podłączone do FP - po podłączeniu mikrofonu niczego to tutaj nie zmienia, ale mikrofon “działa” (nie tak, jak powinno to być, ale jednak działa). Wszystkie zmiany tych ustawień, czy przed, czy po czy w trakcie podłaczania mikrofonu nie wpływają na jego działanie w najmniejszym stopniu…

rhda_goniki.PNG

Kolejny scr z managera. Proszę zauważyć iż pola FP w sekcji gniazd panelu przedniego są zaznaczone na jasno - czyli “aktywne” - oczywiście fizycznie nic nie jest do nich podłączone.

Reszta opcji, dla których śmiechem byłoby robienie screena:

Pod tym “trybem” z lewej strony RHDAM (dawniej ikona “klucza”) mam dwie opcje - POWIĄŻ GNIAZDA TEGO SAMEGO RODZAJU oraz TRAKTUJ KAŻDE GNIAZDO JAKO ODDZIELNE. zaznaczone to drugie, choć zmiana tego ustawienia nie zmienia absolutnie nic.

Pod ikoną “klucza” w sekcji gniazd (dawniej “żółty folder”) - dwie sekcje = 4 opcje:

PANEL PRZEDNI: HD AUDIO albo AC97 (zaznaczone to drugie - HD AUDIO deaktywuje gniazda FP oraz MIC IN AT FRONT PANEL (PINK))

POWIADOMIENIA: WYŚWIETLAJ i NIE WYŚWIETLAJ - w żaden sposób nie wpływa na nic - powiadomień przy podłączaniu/odłączaniu nie ma. Zaznaczone WYŚWIETLAJ.

Trzy ikony na górze to kolejno: GŁOŚNIKI, DIGITAL OUTPUT oraz MIC IN AT FRONT PANEL (PINK).

DOMYŚLNY FORMAT: dwu kanałowy 24-BIT 192000 Hz (JAKOŚĆ STUDYJNA)

Czy ma ktoś jakiś pomysł?

Dodane 29.06.2012 (Pt) 11:51

Odświerzam