FRST, prośba o sprawdzenie

W zw. z tym, że mój system jak się wg mnie zdaje potrzebuje sprawdzenia pod tym względem. Czy ktoś byłby uprzejmy sprawdzić je, ew. jakieś korekty? Dziękuje z góry

Odświeżam temat

Witaj.

Odśwież również logi FRST, zerknę co i jak :wink:

Dziękuję.

1. Kilka programów należy odinstalować z listy zainstalowanych aplikacji
    Loaris Trojan Remover 3.1.20
    Malware Hunter 1.100.0.689
    Vivaldi (niepoprawna wersja)
  2. McAfee WebAdvisor Odinstaluj tym narzędziem
  3. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Paweł\Desktop
    fixlist.txt (5,0 KB)
    “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
  4. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  5. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  6. Pobierz ADWCleaner
  7. Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
    Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść
  8. Wklej plik wynikowy.

A to tylko jeszcze spytam, bo Loaris Trojan Remover i Malware Hunter to darmowe wersje zainstalowane tylko dlatego, że miały pozytywne oceny społeczności internetowej. Jak je odinstaluje to już ich więcej nie zainstaluję. Czy one szpiegują? W jaki sposób te programy nie są odpowiednie dla środowiska Windows ?

Nie wiem czy te programy szpiegują.
Mogą wykrywać niewłaściwe pliki (wątpliwa skuteczność), a dodatkowo tworzyć konflikty podczas oczyszczania systemu przez przeznaczone do tego programy.
Zapewne nie mam szans z pozytywnymi ocenami społeczności internetowej i nie wysypię z rękawa większej ilości argumentów, ale wiem jakie przekonanie do tego rodzaju programów ma społeczność internetowa, do której ja należę :wink:

Do cyklicznego skanowania zalecam MBAM Malwarebytes i ESET Online

Jeśli mamy kontynuować to czekam pliki na wynikowe

Przynajmniej wiem, co muszę zapamiętać. McAfee WebAdvisor później usunę, bo za dużo (ponownego) uruchamiania systemu.

Rozumiem, że wszystkie pliki z kwarantanny ADW do usunięcia permanentnego ?

Mam wrażenie, że nie chcesz za bardzo pomocy, jeśli nie wykonujesz poleceń.:thinking:

Napisałeś też o McAfee, że

choć on nawet pomaga
OK. W porządku, jak zalecam usunięcie, dokończ podane powyżej działania, sprawdź poprawność działania komputera.
Będę jeszcze zalecał inne skany
Co zrobisz potem, to już Twój wybór. Możesz ponownie zainstalować usunięte programy.

Sprawdziłem i podałem jakieś korekty

ADWCleaner z zasady usuwa szkodliwe i/lub niechciane pliki, opcjonalnie te Preinstalled, a jeśli usuniesz pliki i wpisy programów, których używasz, to możesz je zainstalować ponownie.
Na przykład programy do torrentów są bramą do plików, które zazwyczaj nie mają wiele wspólnego z legalnością, dlatego mogą być oznaczane jako niebezpieczne, czy to przez ADWCleaner, MBAM czy ESET

Raport jest konieczny, aby mieć pogląd na problemy w systemie.
Jeśli możesz to dołączaj je jako plik na forum, gdyż w easypaste już są niedostępne.

Oto one. Za szybko skasowałem je. MCAFE usunięte wg zaleceń.

Odnośnie ADWCleaner to tu jest screen tego co jest w kwarantannie. Chodzi o to czy można to usunąć czy nie.

Moje niezdecydowanie wynikało z przyzwyczajenia się do Mcafeee

Dziękuję.

ADWCleaner.
Wszystkie jako niechciane, ale nie niebezpieczne.
Można usunąć.

Teraz MBAM

1. Pobierz MalwareBytes MBAM
  2. Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
  3. Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
  4. Po uruchomieniu rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu wstaw zrzut z listy znalezionych, wtedy powiem co usunąć. Zakładam, że wszystkie znalezione, ale zapewne zapytasz :wink:

Zakładam, że punktu 2. nie trzeba poddawać kwarantannie

screen

Nie poddawaj nic kwarantannie w Twoim przypadku, dwa pierwsze i tak powinny się ustawić ponownie. Trzeci - używasz.
Zrób nowy skan FRST, wklej świeże pliki, sprawdzę, czy coś jeszcze jest niepotrzebne

FRST
Addition

Być może jest tam stara wersja Vivaldi ale na razie nic z tym nie mogę zrobić. Jak będę mógł to go zaktualizuje

Dziękuję.
Vivaldi należałoby zaktualizować.
Możesz odinstalować Malwarebytes. W tej chwili masz za dużo aktywnych programów zabezpieczających. MBAM możesz instalować, skanować i odinstalowywać.
Zaktualizuj ESET. Zrób skanowanie pełne. W innym przypadku zaleciłbym skanowanie ESET Online.
Rób systematycznie skanowanie zainstalowanym ESETem, gdyż nigdy nie wiadomo co pobierzesz :wink:

Zastosuj DelFix Zaznacz Remove disinfection tools i kliknij Run.
Zaznacz post, który rozwiązał Twój problem. Wystarczy jeden :wink:
obraz

W razie kolejnych kłopotów z komputerem, pisz :+1: