mój komputer ostatnio mocno spowolnił (SSD Samsung Evo 850 250GB + HDD Samsung F1 320GB). System mam postawiony na SDD. Ostatnio komputer udostępniałem osobom trzecim i stawiam, że mogły nie zachować wymaganych zasad bezpieczeństwa. System Win10. Prośba o zerknięcie na logi i sugestie
Usuń natychmiast CPU-Z i Ace Stream Media - po zakończonym czyszczeniu jak chcesz zainstaluj je ponownie z oficjalnych źródeł
Przeskanuj malwarebytes antimalware
Pobierz Autoruns i w Options-> Scan Options zaznacz Check VirusTotal.com i Submit Unknown Images, to powinno wysłać pliki na serwis virustotal i sprawdzić je pod kątem wirusów za pomocą różnych antywirusów, zrób screena tych elementów które mają więcej niż 5(dlatego 5 ponieważ mniej zwykle oznacza tzw Fake Alarm) wykryć czyli np. 26/68(Będą zaznaczone na czerwono)
Co do programów to jak chcesz wykonaj poniższe zalecenia
Zamień utorrent na bezpieczniejszy qbittorrent
Używaj wersji portable cpu-z zamiast instalki
Odinstaluj albo zaktualizuj Flash Player
Jeśli nie korzystasz to usuń razer Diamondback
Zaktualizuj VLC do wersji 3
Polecałbym zamiast winamp użyć clementine
Taka wersja Microsoft Office jest bardzo niebezpieczna i najlepiej zainstalować na jej miejsce LibreOffice
Usuń natychmiast CPU-Z i Ace Stream Media - po zakończonym czyszczeniu jak chcesz zainstaluj je ponownie z oficjalnych źródeł
Rozumiem, że lepiej przejść na wersje portable + z tego co napisałeś wynika, że zostały zainstalowane wersje, które mogłby być jakoś zmodyfikowane przez “pośredników” (tak np. było z Ace Stream Media - zainstalowany z pomocą asystenta pobierania ze strony dobreprogramy. Aplikację wykorzystuję wyłącznie podczas oglądania Ligii Mistrzów, nie posiadam tv)
Zamień utorrent na bezpieczniejszy qbittorrent
ok - poczytam i krótko zainteresuje się tematem Używaj wersji portable cpu-z zamiast instalki
ok - rozumiem, że tak jak napisałem na początku Odinstaluj albo zaktualizuj Flash Player
ok Jeśli nie korzystasz to usuń razer Diamondback
ok - aktualnie nie korzystam, ale to (tylko) sterownik myszy Razer Zaktualizuj VLC do wersji 3
ok Polecałbym zamiast winamp użyć clementine
sentyment do wersji 2.54 (nie wiem czy to wiele zmienia, ale…
podczas instalacji zaznaczyłem no internet connection available) Taka wersja Microsoft Office jest bardzo niebezpieczna i najlepiej zainstalować na jej miejsce LibreOffice
ok