Witam.
Posiadam kamerkę leśną z kartą SIM i chciałbym by nagrania spływały gdzieś na FTP do późniejszego przejrzenia.
Oczywiście kamerka ma taką funkcję. Wystarczy podać
FTP IP
Port
FTP konto
FTP hasło
rozważałem konto google a konkretnie dysk google ale brak opcji aby to zrealizować .
Darmowe hostingi które odnalazłem oferują FTP ale dla stron www i często są usuwane po paru miesiącach.
Da się to zrobić na koncie google?
Może używacie czegoś innego? Łatwiejszego?
Z góry dzięki za pomoc
Po co się bawić z FTP? Skonfiguruj wysyłanie maili dla doraźnego przeglądania co się dzieje, a oryginały w wysokiej jakości zgrasz bezpośrednio z karty przy wymianie akumulatorów.
Przesyłanie wysokiej jakości zdjęć z fotopułapki (w dodatku wszystkich) mija się z celem, ponieważ w miejscach gdzie się je ustawia przeważnie jest słaby zasięg, a nawet jeśli jest dobry, to pakiet internetowy wykończysz w jedno popołudnie jak zacznie wykrywać ruch, którego się nie spodziewałeś, np. spadnie gałąź i się będzie ruszać w zasięgu czujnika ruchu, przywieje worek foliowy, albo zacznie tak wiać, że się rozkołysze drzewo na którym przywiązałeś urządzenie. Przerabiałem ten temat wiele razy
Co do foto pułapki wiszącej wysoko to do kompletu został zakupiony panel solarny aby wejść na górę było jak najmniej a najlepiej wcale.
Wpisałem adres mail wspomnianego konta google ale nic nie przychodzi. Muszę sprawdzić czy nie ma jakiejś dodatkowej opcji.
Co do własnego routera w domu to mam Orange fun box 2.0 więc pewnie ma taką opcję ale nagrania muszą być dostępne nie tylko dla mnie ale i osób trzecich.
Koszt serwera www z FTP o pojemności 1.5GB choćby na vipservie to 6.22 zł na miesiąc. Pewnie da się znaleźć więcej za mniej. Serio jest sens kombinować za takie pieniądze? To nawet nie koszt jednego piwa w knajpie albo 2 jakichś przeciętnych w dyskoncie.
W zasadzie wszyscy macie rację. Tylko w przypadku fotopułepek podobno jest taki mankament że jednemu działa info na telefon a drugiemu nie. Jeden połączy przez ftp a drugiemu kamerka nie pozwoli. (opinie użytkowników różnych fotopułapek) Zasięg sieci GSM w mojej lokalizacji jest dobry. Muszę podziałać co mój hunter cam pro będzie w stanie obsłużyć.
Wykupić najtańszą usługę hostingu, praktycznie wszędzie oferują FTP do wgrywania plików
Posadzić u siebie w domu serwer FTP.
Wymaga stałego adresu IP lub uruchomionej usługi w rodzaju Dynamic DNS
umiejętności i możliwości forwardowania portów na domowym routerze (nie zawsze router to umożliwia, nie zawsze za routerem jest Internet, czasami wewnętrzna sieć operatora)
instalacja serwera FTP na jakimś urządzeniu w domu, które jest zawsze włączone jak np przeznaczyć na to płytkę RaspberryPi
zabezpieczenie całości tak aby nie stała się dziurą w sieci domowej.
Jeżeli nie jesteś pasjonatem tego typu rozwiązań lub nie masz kogoś kto Ci to zestawi, to tańsze i pewniejsze będzie wykupienie najtańszego hostingu
Jeżeli nie trafiłeś na tą stronę, to może warto przejrzeć
Na marginesie, miałem tez do czynienia ze staszą foto-pułapką. Nie działało wysyłanie e-mail tylko dlatego że oprogramowanie nie wspierało nowych standardów. Dlatego pewnie opinie, że raz działa raz nie. Jak masz współczesny sprzęt, to wysyłanie na e-mail będzie chodzić aż miło.
Zużywa prąd 24/7 i ten rachunek też trzeba doliczyć do całości kosztów. Jeśli mamy już gotowy sprzęt (router który i tak jest włączony itd) no to jasne, nasz dodatkowy koszt jest zerowy. Ale nawet Raspberry Pi ciągnie te 5W prądu przez cały czas czyli te 2-3 zł zużyje miesięcznie.
A jak użyjemy do tego starej nieużywanej stacjonarki to koszt spokojnie przekroczy tyle ile by nas kosztował cały dedykowany VPS z ultra szybkim transferem.
Zgadza się, dlatego napisałem że to rozwiązanie może być droższe a utrzymanie jego pracochłonne. Praktycznie w grę wchodzi tylko coś niskonapięciowego. No chyba ze mamy w biurze i tak już cały czas włączoną jakąś infrastrukturę i chętnego do zabawy.
Ale znowu - oznacza to otwarcie komputera na świat zewnętrzny. Potencjalnie groźne rozwiązanie, bo nawet sobie nie zdajemy sprawy ile zautomatyzowanych skanów otwartych portów (i zautomatyzowanego ataku na typowe hasła) każdego IP podpiętego do sieci robi się codziennie. O ile w domu nie jest to aż tak groźne (w najgorszym wypadku ktoś dostanie się do np. dysku sieciowego albo zaszyfruje nam komputer na którym chodzi serwer FTP) o tyle w firmie może to już boleć dużo bardziej…
Hunert cam pro z panelem solarnym powiniem mi rozwiązać temat zasilania. Jak na razie wystarcza na jeden dzień. Kolejnego dnia już nie zgrywa zdjęć. Przy próbie uruchomienia pojawia się komunikat o niskim stanie ładowania. Z tym jeszcze walczę. Może jak będzie zainstalowana w miejscu docelowym to oczywiście zdjęć będzie mniej i może mniej będzie zużywać prądu.
FTP wybrałem www.prv.pl zdjęcia przychodzą, mogę je sobie zgrać na komputer w razie potrzeby.