Cześć,
Fujitsu Siemens Lifebook u series spesc:.
CPU i5-8250U
GPU Intel HD Graphics 620
8GB ram
SSD m.2 512 GB
Windows 10/11Pro
Matryca/wyświetlacz 14.1 cala FullHD (1920 x 1080)
Edit.
Jak wrócę do domu to zapodam jaki model o ile to ważne
W biosie jest klucz do W10 lub W11 ( nie pamiętam dokładnie do którego ) Pro.
Czy jest możliwość żeby zainstalować np wersje Home?
W jaki sposób zainstalować inną wersje W10/11 ?
Próbowałem.
Pobrałem ze strony M$ Windows i później zostawiam tylko jedną wersje systemu (w skrócie).
A i tak po instalacji jest wersja Pro.
W Lenovo w biosie mam opcje w której mogę wybrać : Win7, Win8 i other (inne).
Jak wybiorę other mogę instalować np Windows 10 Pro ( fakt w wersji testowej i do tego wystarczy )
Pytanie jak zachowa się później instalator podczas kolejnej instalacji systemu, czy domyślnie będzie instalował wersję Home czy wersję Pro. Dla pewności przed usunięciem wersji Home i ponowną instalacją wersji PRO wyrejestrowałbym klucz z systemu.
Instalacja przechodzi normalnie tzn podczas instalacji wybieram Home i „Dalej” .
Windows instaluje się, po restarcie pierwszym itd i sprawdzeniu czy na pewno wgrał się Home w zakładce (powiedzmy) "Aktywacja " piszę Pro.
Myślałem że jeszcze przez to że internet czy coś ale to też nie bo nawet jak nie wpisze hasła do wifi i nie ma dostępu do sieci to i tak po instalacji itd jest Pro .
„czy domyślnie będzie instalował wersję Home czy wersję Pro”
Wydaje mi się że domyślnie instaluje się tylko Pro.
Szukałem w biosie opcji takiej jak w Lenovo i starym PC (z szafy ) ale nie widziałem np.:
Ta opcja nie służy do instalacji Home-Pro, tylko systemu niekompatybilnego z UEFI, np. FREBSD, czy starsze wersje Windows, lub Linux, które nie obsługiwały UEFI.