FullHD + 4k

Słyszałem że wychodzi GeForce GT1010 lekko słabsza od GT1030 ale czy to dobry wybór dla mnie… co polecacie w dobrej cenie :wink:
płyta Gigabyte EX58-UD3R + Xeon X5670 mam już SSD
Poszukuję rozsądnej karty do podłączenia dwóch monitorów FullHD (pivot) + 4k

-sporo wzrośnie zapotrzebowanie na RAM przy takich monitorach?

O Ram się nie martw, ale VRAM (VideoRAM) zapewne wzrośnie. Przy Wordzie na monitory to da radę, ale 2 różne filmy w 4K… może być ciasno.

@anon7248146 czysto biurowe zastosowanie… czasami lightroom :wink: no i domowe hehe

No tu by jakaś minimalnie lepsza karta się przydała.

Ile te gt1010 kosztują? Jak koło 300zł, to rzuć okiem na rx550, niektóre mają nawet 4 GB VRAM i powinny też dwa Twoje monitory uciagnąć, przy potencjalnie wyższej wydajnośći w przetwarzaniu obrazu do celów relaksacyjnych (czyli light/gra). :slight_smile:

A jak to producenci podają z tą rozdzielczością… Jak pisze * Maksymalna rozdzielczość w trybie cyfrowym 5120 x 2880 - to będzie śmigać na większej… tzn zsumowana większa

Rozdzielczości nie sumuj, bardziej martwi mnie wydajność rdzenia i pamięć. U mnie na 2K i 1650 (3x 1030) potrafi do 6% skoczyć. Boję sie lekko, ze taka proteza karty 2x 4K nie utrzyma Ci. Mogę sie mylić, ale nie testowałem tego i w sumie nie widziałbym powodu sprawdzać na tak słabej karcie, kupiłbym inną.

Dobre podejście na dobre czasy

A kiedy są obre czasy? Bo na 100% nie na premierach zielonych. Stawiam, że z podatkiem od nowości będzie w cenie 1030.