Fullscreen w starych grach

Witam. Mam pytanie jak zrobić fullscreen w starych grach? np Black & White. W trybie zgodności wybierałem “zgodność z np Win 98” ale to nie pomagało dalej odpalało sę w pełnym ekranie ale w środku był mniejszy ekranik…jak to zrobić aby było tak ja oryginalnie czyli FULLSCREEN? Pozdrawiam

Większość starych gier nie jest dopasowana do obecnych standardów rozdzielczości co powoduje, że nie wyświetlają się na pełnym ekranie, gdyż nie obsługują aż tak dużych rozdzielczości. Ja mam tak przykładowo z Need for Speed: Carbon czy Deus Ex: Invisible War (czarne paski po bokach). Znak czasów.

Czyli nic z tym się nie da zrobić?

Nieszczególnie :slight_smile: Do niektórych gier istnieją fanowskie patche HD lub dostosowujące, ale tylko do niektórych. To znak czasów - siłą rzeczy gra robiona lata temu i mająca np. maksymalną rozdzielczość 1024x768, będzie posiadać czarne pasy na np. laptopie, którego rozdzielczość to 1366x768.

Spróbuj w ustawieniach karty graficznej znaleźć “skalowanie urządzenia wyświetlającego” lub coś w tym stylu.

Ja gram np w quake 3 na 1024x768 i nie mam czarnych pasów na laptopie (1366x768) :wink:

Dodane 25.05.2012 (Pt) 19:59

Możesz też spróbować z kombinacją klawiszy ctrl+alt+f11

Zależnie od karty, a raczej sterowników. Ja przykładowo w ustawieniach karty Intela mam to (pewnie Ty też), ale nie mogę tego zmienić, zachowane jest skalowanie, ale nie mogę przykładowo odznaczyć tej opcji.

Witam ponownie… dziękuję za pomoc już rozwiązałem problem oto rozwiązanie dla innych mających taki sam problem: na początku zmienić rozdziałkę na 800x600 następnie W karcie graficznej (ja mam Radeona ) zmienić skalowanie na “pełny ekran” następnie zmienić rozdziałkę na normalną “zalecaną” i odpalić grę :slight_smile: wszystko będzie Fullscren!!>

Podsumowując:

Opcja skalowania dostępna jest tylko dla starych lub niestandardowych rozdzielczości wystarczy zmienić rozdziałkę i włączyć skalowanie i potem wrócić na starą rodzielczosć i komputer zapamięta “to skalowanie” dla starszych grafik w grach np 800x600. Kombinowałem z tym 1h i wszystko wyjaśnione…jeszcze raz dzięx za pomoc i serdecznie pozdrawiam :slight_smile: