Cześć
Proszę o pomoc. jak ustawić funkcję default w biosie żeby komputer zaczął chodzić:(
Cześć
Proszę o pomoc. jak ustawić funkcję default w biosie żeby komputer zaczął chodzić:(
“default” - ustawienia standardowe, (fabryczne) i ich nie możesz zmienić, one zawsze są takie jak “fabryka” ustawiła. Jakie masz objawy niedziałania komputera?
chodzi o to ,że sformatowałem dysk c na ntfs było fat, później usunąłem partycję e, a może całą? nie wiem:( ale efekt jest taki , że komputer się uruchamia testuje pamięć, i pojawia sie ekran czarny z migającym kursoirem, próbowałem ustawić żeby startowało z cd czyli pierwszy dysk rozruchowy ale nic nie działa:(
Poszukaj w biosie funkcji przywrócenia ustawień domyślnych (coś jak “restore default settings” albo podobnie)
Jak nie da rady można wyjąć na chwilę bateryjkę na płycie głównej albo przez zworki (jeśli są)
A zainstalowałeś system? Czarny ekran nie jest zaskakujący jak na dysku nic nie ma
cd to zazwyczaj cd-rom, a pierwszy dysk to hdd, albo hdd0, ide0 albo podobnie
CD czyli CDRom lub DVD.
W biosie nie musisz nic zmieniać jeśli jest prawidłowo zainstalowany system, to komputer wystartuje.
Zainstalowałeś system (nic o tym nie napisałeś)? jeśli chcesz wystartować z CD/DVD to zaraz po włączeniu komputera naciśnij F8 i wybierz prawidłowe urządzenie, z którego chcesz wystartować - nie musisz wchodzić do biosu.
Dziękuję popróbuję
zworka cmos ci moze pomoze,ale pamietaj reset nie zawsze na dobre wychodzi,sa potem problemy jak nie masz np napedu 3,5,trzeba saemu konfigurowac bios,tak samo jest z botowaniem znapedu cd-rom.
Poniekąd tak, ale bardzo kiepskie przykłady podajesz, wręcz nieprawdziwe…
sam kolego jestes nieprawdziwy,wszystko zaleZy OD TEGO co i jak ma skonfigurowane w biosie,wiec sie zastanow co piszesz,bo twoj post nic nie pomogl w tym temacie,reset biosu moze spawic problem,jak ktos niema pojecia.
1.boot z plyty.
2.stacja 3,5 jesli ktos jej niema.
3.i nne sprawy,dla laika to moze byc problem.
przy ustawieniach default zazwyczaj rozruch z płyty jest ustawiony przed dyskiem
tego nie kapuję, co jak nie ma?!
poproszę przykłady