Funkcje w PHP

Witam, od wczoraj zmagam się z systemem logowania i identyfikacji użytkownika i coś mi to nie wychodzi wybija taki błąd:

Fatal error: Call to undefined function: wprowadz_tekst() in D:\Program Files\WebServ\httpd\log.php on line 28

A oto cały kod programu:

<?php

require 'funkcje.php';

session_start();

if ($_POST['_sprawdz_czy_wyslac']) {

if ($bledy_formularza = sprawdz_formularz()) {

pokaz_formularz($bledy_formularza);

} else {

przetworz_formularz();

}

} else {

pokaz_formularz();

}

function pokaz_formularz($bledy = '') {

print '';

if ($bledy) {

print '
  • ‘; print implode(’
  • ',$bledy); print ’
    '; } print 'Nazwa Użytkownika: '; wprowadz_tekst(‘nazwa_uzytkownika’, $_POST); print ’ '; print 'Hasło: '; wprowadz_haslo(‘haslo’, $_POST); print ’ '; przycisk_wyslij(‘submit’,‘Zaloguj’); print ‘’; print ‘’; } function sprawdz_formularz() } $bledy = array(); //Uzytkownicy $uzytkownicy = array(‘bleble’ => ‘bleble’); if (! array_key_exists($_POST[‘nazwa_uzytkownika’], $uzytkownicy)) { $bledy[] = ‘Prosze podac poprawny nick i password.’; $zapisane_haslo = $uzytkownicy[$_POST[‘nazwa_uzytkownika’] ]; $bledy[] = ‘Prosze podac poprawny nazwe uzytkownika i haslo.’; } return $bledy; } function przetworz_formularz() { //Dodaj nazwe uzytkownika do sesji $_SESSION[‘nazwa_uzytkownika’] = $_POST[‘nazwa_uzytkownika’]; print “Witamy, $_SESSION[nazwa_uzytkownika]”; } ?> [/code] Niewiem ale według mnie wszystko jest w porządku nawiasy pozamykane, taki zamkniete wiec może ktoś mnie olśni gdzie jest błąd? Ok problem rozwiazany :stuck_out_tongue: zapomniałem do pliku funkcje.php dodać funckji wprowadz_tekst :stuck_out_tongue: Temat można zamknąć lub usunąć … [color=darkblue][size=75]Złączono Posta: 30.03.2007 (Pią) 12:09[/size][/color] Ehh znów pojawil się problem ;/ tym razem w lini 35 … a linia 35 to:

[code]przycisk_wyslij(‘submit’,‘Zaloguj’);

Niewiem czy nalezy co dodac do pliku funckej.php czy co ;/ Prosiłbym o pomoc :slight_smile:

Pozdrawiam Dinooo

a jaki błąd się pokazuje ?

Tym razem taki błąd:

Fatal error: Call to undefined function: przycisk_wyslij() in D:\Program Files\WebServ\httpd\log.php on line 35

Ten błąd oznacza, że odwołuje się do nieistniejącej funkcji. Napewno masz ją dołączoną w pliku functions.php ?

Własnie nie ma tej funkcji w pliku funkcje.php ponieważ nie wiem jak napisać tę funkcje ;/

Jeśli byłbyś łaskawy mógłbyś mi napisać jak miała by ta funkcja wyglądac? :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam Dinooo

Proszę zmienić temat postu na konkretny,opcja zmień i popraw.JNJN

po pierwsze: co ta funkcja ma robić ?

po drugie: jak się dowiesz, co ma robić, napiszesz już ją sam bez problemu :wink:

No ta funkcja to ma być przycisk ktoy po naciśnieciu go przenosi tam gdzie jest dostępna tresc tylko dla zalogowanych … Niestety dalej nie mam pomysłu jak go napisać =/

Złączono Posta : 30.03.2007 (Pią) 21:32

Oki problem rozwiązany :slight_smile: Pokombinowałem trochę i udało sie :smiley:

Dzięki za wszelką pomoc :wink: