Witam, od wczoraj zmagam się z systemem logowania i identyfikacji użytkownika i coś mi to nie wychodzi wybija taki błąd:
Fatal error: Call to undefined function: wprowadz_tekst() in D:\Program Files\WebServ\httpd\log.php on line 28
A oto cały kod programu:
<?php
require 'funkcje.php';
session_start();
if ($_POST['_sprawdz_czy_wyslac']) {
if ($bledy_formularza = sprawdz_formularz()) {
pokaz_formularz($bledy_formularza);
} else {
przetworz_formularz();
}
} else {
pokaz_formularz();
}
function pokaz_formularz($bledy = '') {
print '';
if ($bledy) {
print '
- ‘; print implode(’
- ',$bledy); print ’
'; } print 'Nazwa Użytkownika: '; wprowadz_tekst(‘nazwa_uzytkownika’, $_POST); print ’ '; print 'Hasło: '; wprowadz_haslo(‘haslo’, $_POST); print ’ '; przycisk_wyslij(‘submit’,‘Zaloguj’); print ‘’; print ‘’; } function sprawdz_formularz() } $bledy = array(); //Uzytkownicy $uzytkownicy = array(‘bleble’ => ‘bleble’); if (! array_key_exists($_POST[‘nazwa_uzytkownika’], $uzytkownicy)) { $bledy[] = ‘Prosze podac poprawny nick i password.’; $zapisane_haslo = $uzytkownicy[$_POST[‘nazwa_uzytkownika’] ]; $bledy[] = ‘Prosze podac poprawny nazwe uzytkownika i haslo.’; } return $bledy; } function przetworz_formularz() { //Dodaj nazwe uzytkownika do sesji $_SESSION[‘nazwa_uzytkownika’] = $_POST[‘nazwa_uzytkownika’]; print “Witamy, $_SESSION[nazwa_uzytkownika]”; } ?> [/code] Niewiem ale według mnie wszystko jest w porządku nawiasy pozamykane, taki zamkniete wiec może ktoś mnie olśni gdzie jest błąd? Ok problem rozwiazanyzapomniałem do pliku funkcje.php dodać funckji wprowadz_tekst
Temat można zamknąć lub usunąć … [color=darkblue][size=75]Złączono Posta: 30.03.2007 (Pią) 12:09[/size][/color] Ehh znów pojawil się problem ;/ tym razem w lini 35 … a linia 35 to:
[code]przycisk_wyslij(‘submit’,‘Zaloguj’);
Niewiem czy nalezy co dodac do pliku funckej.php czy co ;/ Prosiłbym o pomoc
Pozdrawiam Dinooo