Funkcjonalność procesora | Kilka rdzeni | Działanie programów

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie wykorzystania procesorów wielordzeniowych. Mam sporo wątpliwości w tym zakresie. Powiedzmy, że mam procesor z 4 rdzeniami, ale wiem że np. program typu AutoCad działa wyłącznie na 1 rdzeniu i na 1 wątku, zatem sens zakupu procesora wielordzeniowego wydaje się niezbyt wielki w tym przypadku, ale :slight_smile:

zastanwiam się, czy jeśli jednocznośnie będę miał uruchomione różne programy które mocno obciążają procesor, to czy te programy “rozłożą się” pomiędzy różnymi rdzeniami, tzn. AutoCad będzie działał na 1 rdzeniu, SolidWorks na 2 rdzeniu, Photoshop na 3 rdzeniu itd. Oczywiście jest to czysto ideowe podejście, ale chodzi mi o zrozumienie sensu działania procesorów wielordzeniowych. Dzięki serdeczne za pomoc :wink:

Pozdrawiam!

Dokładnie jest tak jak piszesz. Jednordzeniowa aplikacja będzie działała na jednym rdzeniu ale sam system potrafi korzystać z wielu rdzeni. Dlatego będzie te rdzenie rozdzielał na poszczególne aplikacje. Pamiętaj też że uruchamiając jedną aplikację w tle działa ponad setka innych procesów które będą obsługiwane przez wolne rdzenie. Gdybyś miał tylko jeden rdzeń zarówno system, procesy w tle i aplikacje działały by tylko na nim obciążając go znacznie. Mając procesor wielordzeniowy system pracuje sprawniej.

1 polubienie

Przy procesorze jednordzeniowym system operacyjny tworzy kolejkę zadań i przełącza je szybko dając każdemu trochę czasu pracy procesora. Przy wielordzeniowym kolejka też jest, ale kilka zadań może być wykonywane jednocześnie, co znacznie przyspiesza pracę.

Dziękuję!

To ja dodam jeszcze kilka drobiazgów:

• jest bardzo mało czysto jednordzeniowych aplikacji, które absolutnie nie korzystają z większej ich liczby.
  • z pojęciem rdzeni wiąże się też termin wątki, czyli rdzenie logiczne. Praktycznie oznacza to, że jeden rdzeń fizyczny może jednorazowo liczyć dwa zadania (termin HT). Ogólna wydajność rośnie o około 30%, ale jednowątkowo może być minimalny spadek.
  • poza liczbą rdzeni ma też znaczenie struktura i technologia wykonania, np. pamięć procesora, zegar, litografia. Klasycznym przykładem procesora “homoniewiadomo” są tak zwane procesory oparte o architekturę buldożer AMD, i późniejsze rozwinięcia. Były one połączeniem rdzenia i HT w jednym, tzn. zastosowano 2 rdzenie w 1 jednostce, ale o częściowo wspólnych elementach.
  • gdybyś rozważał zakup, i w tym kierunku pytał, to rozsądnym minimum na 2020 rok są Ryzeny 3100 i3 10000 o budowie 4 rdzenie fizyczne/8 logicznych. Oczywiście zakładając, że nie jesteś zaawansowanym programistą, a potrzebujesz tylko komputera biurowego do mało wymagających projektów. :wink: