Funpic.de - problem z kodowaniem


(masterkomp) #1

Witam!

Założyłem konto na serwerze funpic.de. Jestem właśnie w trakcie tworzenia swojej strony www. Niestety nie mogę sobie poradzić z problemem kodowania znaków na stronie. Poprostu serwer funpic.de nie obsługuje polskich znaków. Pomaga jedynie zmiana w przeglądarce internetowej kodowania na ISO-8859-2 . Jednak trzeba to robić za każdym razem. Czy jest jakiś sposób na to, żeby domyślnie wczytywały się polskie znaki? Dodam, że w źródle strony dodawałem już:

i nie pomagało...

Bardzo proszę o pomoc.


(adpawl) #2

Serwer raczej nic nie ma do kodowania znaków...

a podany przez Ciebie fragment jest właśnie informacją dla przeglądarki.

-Po pierwsze, podaj link do tej strony...

-Po drugie, z jakiej przeglądarki korzystasz? możliwe, że to jej wina

...wtedy wypadało by ją przeinstalować.

-Po trzecie, opróżnij cache, cookies i historię przeglądarki - potem sprawdź jak się ładuje strona.


(Lethal84) #3

po skończeniu dokumentu użyj programu Ogonki 97 powinno pomóc

Ogonki 97

1 .napisz jakiś próbny tekst polską czcionką

  1. przkonwertuj go w powyższym programie

  2. wrzuć na serwer i sprawdz czy działa

jeśli działa to zrób tak z całą stroną www :slight_smile:


(masterkomp) #4

Mam cms php-fusion.

Korzystam z przeglądarki Mozilla Firefox 1.5, ale dzieje się tak we wszystkich przeglądarkach. Czyszczenie i reinstalacja nie pomaga.


(Piotrek Płatek) #5

Założyłem sobie tam konto i dzieje się to samo :slight_smile: Brak polskich znaków ! Pozatym bezczelna, gigantyczna reklama. UCiekam stamtąd.


(Grzegorz) #6

Troche pokombinowalem i wyszlo takie cuś :stuck_out_tongue:

w pliku config.php na samej gorze masz:

pod tym wklej:

caly plik bedzie wygladac tak:

mi dziala :stuck_out_tongue:


(masterkomp) #7

U mnie też działa :wink: Dzięki za pomoc :spoko:


(Loompa) #8

Mam ten sam problem, tylko nie wiem gdzie jest ten plik config.php


(Piotrek Płatek) #9

bo tu chodzi o przypadek w PHP Fusion. To taki CMS


(Loompa) #10

heh dzieki juz sie dogadalem :smiley:


(Ace Ventura) #11

Sorki żę odświerzam ten temat ale po zakładać kolejny jak można skorzystać z czyjegoś.. :slight_smile:

Więc tak zainstalowałem forum phpbb by Lazikar na serwerze funpic.de i krzaczki mam zamiast liter ą,ę,ć itd gdy wklejam kod

To nie mogę wejść na stronę bo wyświetla się błąd.

PS plik config.php wygląda tak

Nie wiem gdzie wstawić kod i jaki żeby zadziałało bo może go wstawiam nie tak jak trzeba??.

Może ktoś pomoże. Pozdrawiam


(Piotrek Płatek) #12

a edytowałeś ten config.php ?

<?php 

header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2');


// phpBB 2.x auto-generated config file 

// Do not change anything in this file! 


$dbms = 'mysql'; 


$dbhost = ' ******'; 

$dbname = ' ******'; 

$dbuser = ' *****'; 

$dbpasswd = ' ****'; 


$table_prefix = 'phpbb_'; 


define('PHPBB_INSTALLED', true); 


?>

(Ace Ventura) #13

Tak i po dodaniu wyżej wymienionego kodowania na stronę nie da się wejść zupełnie


(Patryk) #14

Witam

mam problem - otoz chce korzystac z bazy mysql, ktora jest na serwerze - z domu. Z tej bazy korzysta stronka i nie ma tam zadnych problemow z polskimi znakami. A u siebie (mam WAMPa) zamiast polskich czcionek mam "?"

Probowalem grzebac z php.ini i httpd.conf - ale bez rezultatu.

Gdzie to zmienic?