G Data Internet Security 2010-jak blokować aplikacje?


(wopiga) #1

Witam.

Posiadam G Data Internet Security 2010.

Nie mam pojęcia jak blokować aplikację. Interfejs tego programu jest dla mnie nowy i nie umiem znaleźć tej opcji.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.


(Danielm86) #2

Blokować przed czym? Uruchamianiem? Łączeniem z internetem?


(wopiga) #3

Łączeniem z siecią. Czytałem dokładny opis na http://www.gdata.pl/portal/PL/content/view/125/146/ ale w wykazie reguł nie mam wszystkich aplikacji zainstalowanych na kompie a które opcjonalnie mogłyby się łączyć z internetem. Nie ma opcji znalezienia na dysku jak to było np. w F-Secure lub choćby firewallu systemowym gdzie robiło się wyjątki i wstawiało się jako nowe. Z tego co zrozumiałem z podanej strony dopiero kiedy coś próbuje połączyć się z daną aplikacją wyskakuje okno G Data, gdzie ustawia się Akceptację lub Blok. Więc jak to jest?


(Danielm86) #4

wopiga , jeśli aplikacja zechce połączyć się z internetem to GDATA IS wyświetli odpowiedni monit. Nie wszystkie aplikacje łączą się z internetem.


(Agatonster) #5

wopiga ,

Aby mieć kontrolę nad programami łączącymi się z siecią, najlepiej wyłączyć autopilota - PPM na ikonę G Data w tray`u ml20091112_101655.png

Przy próbie łączenia pojawi się

ml20091112_102030.png

a tu już masz pełną kontrolę.


(wopiga) #6

Dzięki Agaton.

Tzn. że jeśli zrobię tak jak piszesz a później zablokuję daną aplikację lub nie ,dopiero wówczas pojawi się ona na liście reguł?

A co się dzieje jeśli jest włączony autopilot?


(Agatonster) #7

Jeżeli zaakceptujesz lub zablokujesz daną aplikację na stałe, to będzie jednoznaczne z ustanowieniem Twojej reguły. Kolejnym razem przy próbie łączenia aplikacji z siecią nie będziesz niepokojony komunikatami - firewall będzie bazował na Twojej decyzji podjętej przy próbie pierwszego łączenia aplikacji z siecią. Zawsze możesz swoją regułę anulować - nie możesz anulować reguł automatycznie ustanowionych przez G Data, dla grupy zaufanych aplikacji, ale zawsze możesz wpłynąć na ich kształt zmieniając domyślne ustawienia.

Jest to domyślna, bezpieczna opcja dla tych, dla których osobista kontrola ruchu do sieci nie ma specjalnego znaczenia. :slight_smile:


(wopiga) #8

Wielkie dzięki!

Pozdr.