Witam
Posiadam internet do 10 mb. 3,5-5km Do centrali Orange.
Line Attenuation: 59,5 dB przy G.DMT i 58,5 dB przy ADSL2
SNR Margin: 6-5 przy G.DMT i 3-2 ADSL2
ping do wp.pl około 19-20ms przy G.DMT i ADSL2
Czy w moim przypadku lepiej korzystać z modulacji G.DMT czy pozostać przy domyślnej ADSL2?
W twoim przypadku lepiej korzystać z modulacji G.DMT niż ADSL2 na co wskazują parametry lini:
-SNR Margin im więcej tym silniejszy sygnał i mniejsze zakłócenia
6dB – duże zakłócenia (spore problemy z synchronizacją)
6dB – 10dB – mogą występować problemy z synchronizacją modemu
10dB do 20dB – dobra siła sygnału, nie powinno być żadnych problemów
20dB – 30dB – bardzo dobra linia
< 30dB – idealna lina
Line Attenuation (im mniej tym lepiej):
15dB – idealna linia, bliska odległość od centrali
16dB – 40dB – bardzo dobra linia
40dB – 50dB – mogą występować problemy z synchronizacją
50dB – 55dB – mogą pojawić się spore problemy ze stabilnością łącza
< 55dB – bardzo duże problemy z połączeniem z centralą.
W twoim przypadku te parametry są skrajne(złe) a modulacja ADSL2 musi mieć lepsze parametry lini by ci ją włączyli na centrali,ty posiadasz G.DMT które pracje do max 9 mb.
domyślnie synchronizowało sie na Adsl2 i margines spadał od 6 w dół i występowały problemy ,rozłączania ale przełączyłem sam na G.DMT i teraz jest stałe 6db-7db i wszystko wydaje się ok czyli tak zostawić na modemie?
Modem-TP-Link TD-W8951ND
Musisz zostać na G.DMT bo parametry lini nie pozwalają na przejście na ADSL2,a ustawienie na ADSL2 będzie powodowało problemy z synchronizacją i rozłączaniem się internetu,tak więc ustaw na G.DMT.
a chciałbym jeszcze zapytać bo domyślnie ustawiony miałem aneks A/I/J/L/M ) i z tego dawało mi aneks A wiec zmieniłem to ustawienie tylko na ten aneks czy to coś zmienia i powinien powrócić do wszystkich?
Przy twojej lini tylko aneks A o innych możesz zapomnieć.Ogónie zmiana aneksu wiąże się ze zmianą upload-u ale przy twoich parametrach łącza jest to niemożliwe(zmiana aneksu).
Twoja linia jest zakłócana np.przez dużą liczbę urzytkowników ale nie ma się co martwić błędami crc dopuki cię nie rozłącza,może to skutkować np.tym że pobierzesz jakiś plik .rar i przy próbie jego rozpakowania dostaniesz informację że plik ma błąd crc i nie można go wypakować-trzeba pobrać jeszcze raz.Gorsze są błędy HEC.Sprawdż w status adsl parametry lini.
W statystykach(status adsl) jest cała tabelka z parametrami lini i są tam również błędy HEC(bodajże hec error).Jeśli w tabelce nie ma żadnego tego typu błędu to go nie masz(jest zero).