GA91S2U - wentylator w GTX 1070

Cześć,

Mam problem z wentylatorem w karcie graficznej. Przestał się płynnie obracać.

Znalazłem taki film obrazujący jak naprawić ten wentylator (chyba ta sama karta graficzna i wentylator):

Gość na filmie używa WD-40 do czyszczenia i jakiś olej do nasmarowania. Czy WD-40 jest dobry do czyszczenia bo wyczytałem że może zostawić osad na wentylatorze przez co dalej nie będzie działać. Jaki olej wybrać do nasmarowania wentylatora? Jedyny olej jaki mam pod ręką to samochodowy ale nie wiem czy się nada.

Ewentualnie jeśli czyszczenie nie przyniesie efektów wiecie gdzie kupić nowy wentylator z krótkim czasem dostawy? Próbowałem szukać na allegro itp. ale przewidywany czas dostawy prawie za miesiąc.

Z 3 może 4 lata temu reanimowałem terkoczący wentylator w zasilaczu. Potraktowałem go olejem do maszyn do szycia. Do kupienia w małych buteleczkach w lokalnej pasmanterii, sklepach budowlanych, pewnie w innych miejscach też się znajdzie. Z tego co mi wiadomo wentylator działa do dziś i nie hałasuje.

Moim zdaniem niepotrzebny ci specjalny płyn do czyszczenia i specjalny olej. Użyj tego co masz akurat w domu pod ręką. Ja akurat miałem wyżej wspomniany olej, ale podejrzewam że zwykły olej rzepakowy z Biedry poradzi sobie nie gorzej. Nie masz nic do stracenia skoro wentylator tak czy siak kiepsko kręci.