Komunikatorów powinno być kilka żeby każdy miał wolny wybór. Za to protokół powinien być jeden. Czytaj: Jabber
A Czy teraz tak nie jest? Oczywiście protokół to nie Jabber.
Jest na rynku pełno komunikatorów, ale tylko kilka się nadaje do użytku, bo reszta irytujące (wkurzające) programy do rozmowy
np. Tlen, WpKontakt, MSN.
Nie mówię że GG 8.0 i ogólnie wcześniejsze wersje są dobre, ale nie są aż takie złe, w końcu może dojdą do tego że nie chodzi o wygląd programu tylko o możliwości i stabilność. Na razie na przykładzie Microsoftu i jego systemu Windows Vista widać że długa droga do tego
Tak, ale:
-
Napisałeś, że powinien rządzić jeden komunikator
-
Wg zapisów w licenji gg ich protokołu nie można używać w innych programach :evil:
No to oznacza że duża liczba użytkowników forum, łamie prawo, a moderacja przymyka na to oko ?
Bo powinien, ale pisząc to miałem na myśli komunikator stabilny i dobry. Poza tym wyobraź sobie teraz taką “akcje”, (oczywiście przedtem załóżmy że równie popularnych komunikatorów jest w Polsce 10) siedzisz sobie z kumplem na piwie, i on się ciebie pyta jaki masz adres/numer komunikatora, Ty mu podajesz numer gadu-gadu twierdząc że jest to twój ulubiony komunikator, ale on ma inny ulubiony komunikator z którego częściej korzysta bo ma więcej znajomych, Ty nie zainstalujesz specjalnie kolejnego komunikatora bo się nie opłaca dla jednej osoby, tak samo on też tego nie zrobi. Jak już wcześniej wspomniałem jest to bardziej złożone niż się wydaje.
Nie, bo taki zapis to zwykła kpina…
No racja, ale taka sytuacja nie miałaby miejsca gdyby te komunikatory obsługiwały jedną, stabilną (czyt. Jabber ) sieć i gdyby to właśnie ten protokół był najpopularniejszy.
Gdyby rządził jeden komunikator to nigdy nie byłby stabilny, pozbawiony reklam, mniej pamięciożerny itp., bo programiści nie musieliby się starać. Skoro nie ma konkurencji.
Np. najnowsze GG 8 potrafi zżerać nawet ~70 MB RAMU (
AQQ badziewne? Wolne żarty. Czekam na końcową wersję AQQ 2.0, bo jest świetne. Tylko póki sa beta testy, jest niestabilne.
W tej chwili używam Konnekta, świetny komunikator.
Jako, że to beta, pozwolę sobie nie skomentować jaka jest. Poczekam do finala i zabiorę głos.
JA bym wolał jakby był 1 komunikator,kilka protokołów obsłygiwanych przez GG 8 i wcześniejsze wersje.I żeby programiści ulepszyli GG
Niby miało być tyle aktualizacji do GG 8.0 i nic wersja nadal z 30 czerwca
Hmmm… Ja GG 8 nie instaluję, bo mam AQQ 2 i wolę zdecydowanie. Ale czytając o GG 8 mam wrażenie, że idzie w dobrą stronę. Dorzucili parę dobrych funkcji (zakładki, skórki itp.). Jedyne, co mi się nie podoba, to charakter tego komunikatora. Kolory w skórkach są trochę zbyt mocne i odrobinę dają po oczach. Integracja z serwisem społecznościowym tym bardziej mi się nie podoba. Odnoszę wrażenie, że komunikator robiony jest pod ludzi zwanych często pokemonami
A co do ilości komunikatorów - powinno być dużo komunikatorów. I te oszczędne w pamięci i te z mnóstwem bajerów. Dla każdego coś innego Natomiast uważam, że powinien być jeden protokół doskonale obsługiwany przez wszystkie komunikatory. No i oczywiście porządny. Częściowo założenia te spełnia Jabber, jest jednak za mało popularny i najpopularniejszy komunikator go nie obsługuje :/. A Gadu-Gadu? Cóż - protokół bardzo niedopracowany, no i w dodatku z obsługą też różnie bywa
Mam jedno pytanie - kiedy pojawi się stabilna wersja GG 8? Czy jest gdzieś może jakiś opis protokołu z uwzględnionymi zmianami w GG 8, czy jeszcze trzeba poczekać? Bo odnoszę wrażenie, że komunikator idealnie dopasowany do moich potrzeb nie istnieje Więc będę musiał pokombinować i może sam napiszę taki… Tylko GG 8 w drodze, więc zabieranie się za komunikator bez kompatybilności z nową wersją GG chyba nie ma sensu…
Na razie nie wiadomo kiedy będzie stabilna wersja, według mnie to jeszcze dużo czasu może nawet dopiero w 2009 roku, bo jak na razie wydano 2 wersje beta, w są mniej więcej wydawane raz na miesiąc i nie widać dużych postępów jak na razie. GG próbuje zająć czymś użytkowników np. teraz został uruchomiony konkurs na historie z emotów. Z tego co widać GG ma dużo klientów bo w nowej wersji jest więcej reklam, w dodatku są uciążliwe i bardzo często nie zmieniają.
Pisanie komunikatora który choć trochę będzie przypominał GG trawłoby z kilka miesięcy zależy czy to byłby zespół składający sie z większej ilości osób.