GALAXY GF7600GS w stresie ponad 100*C

a jakie polecasz żeby były wydajne i jak najcichsze?

a spróbuj otworzyć bok obudowy u mnie na grafie spadło przeszło 5*C :slight_smile:

chrucik otwierałem już budę… różnica 1-2*C

a na jakich obrotach pracuje wentylator karty?? może jest za wolny??

a jak to sprawdzić? w biosie mam podane tylko RPM coolera dla procka, w sterowniku też nie ma nic takiego

everest.

w budzie masz piekarnik?

walnięty czujnik temperatury albo chłodzenie źle nałożone.

karta nówka czy “nowa używana” ?

Kurczę coś z tą kartą musi być nie tak… Ja mam GF 7600GS GigaByte (AGP), czyli bez wentylatora; chłodzenie pasywne i w stresie miałem ok 80-85 C przy duzych temperaturach otoczenia i 0k 55-60 w idle. Dodałęm wentylator AC na tył obudowy i temperarury spadły i to jak… A stresie chyba jeszcze nie miałem 60C, a w idle mam ok 45-53C…

dziś o 6 rano wyjeżdżam więc póki co komp poleży nieużywany, jak wrócę kupie nową pastę termoprzewodzącą (doradźcie jaką), zetrę to co już jest i nałożę tą nową. gościu z którym gadałem, który sprzedał mi tą kartę powiedział, że jeżeli temp. spadła po dokręceniu radiatora tzn. że pasta mogła wyschnąć czy coś i warto by nałożyć nową. potwierdzilibyście jego słowa? no i chyba też walnę 2x 80mm wiatraki na przód i tył.

arctic silver 5 ~15zł

jak to był sylikon to zapewne mogło się tak stać…

dobry pomysł :wink:

a co do pierkarnika w budzie:

chyba nie jest tak źle

jeśli chodzi o walnięty czujnik to raczej nie bo po dotyku widać że 60-80* (parzy i to mocno)

karta nówka (nie używana)

temperatury takie sobie :wink:

AS5+2 wentyle i powinno troszeczkę pomóc.

Nigdy w życiu nie widziałem aż takich przekłamań napięć :o

Jaki masz zasilacz ? Delta ?

To wymień dobrze ci radzę. Na jakiegoś Amacrox 400

Przecież to dobre zasiłki…

Delta to w alfabecie greckim jest :slight_smile:

Czy ja wiem czy takie dobre.

Najpierw niech sprawdzi miernikiem napięcia.

delta to akurat klasa fortrona

Fortron mimo wszystko jest lepszy od Delty, ale i parę złotych droższy :slight_smile:

Wszystko zależy od modelu…

Jak możesz porównywać 2 te same marki :stuck_out_tongue:

Delta jest produkcji Chiefteca a nie Fortrona to niestety nie jest tej samej marki.

A tak sorry moja pomyłka…

Delat <— Chiftec…

Widzisz cracker, jednak jest male porownanie, ale Fortron nie ważne od modelu (licząc tylko takie o tej samej mocy np. Fortron 350HLN vs. Delta 350W) jest lepszy :stuck_out_tongue: