Jak podłączyć słuchawki do Galaxy Note20 skoro nie ma tam gniazda słuchawkowego? Uprzedzę pytania. Kupiłem przejściówkę USB-C na Jack i cisza w słuchawkach. Kupiłem bezprzewodowe słuchawki(mam już 2 komplety) i w obydwu dźwięk jest tylko w lewej słuchawce.
Przejściówka wcale nie musi poprawnie działać.
Jakie bezprzewodowe kupiłeś słuchawki?
Niektóre wymagają parowania, aby działały dwie słuchawki.
Słuchawki przewodowe USB-C
Jeżeli wolisz słuchawki przewodowe, możesz użyć w tym celu portu USB-C znajdującego się w Twoim urządzeniu i podłączyć do niego słuchawki przewodowe z wejściem USB-C.
Jeżeli twoje słuchawki posiadają standardowe wejście 3.5mm jack, możesz użyć adaptera żeby odtworzyć na nich muzykę ze swojego urządzenia. W prosty sposób połącz Adapter z końcówką jack 3.5mm do gniazda USB-C w urządzeniu, następnie słuchawki do wejścia jack w adapterze.
Kupił jakiś i cisza:
Nigdy w żadnym przypadku (BT przez komputer/smartfon) i z żadnymi słuchawkami nie miałem takiego problemu, zeby grało tylko w jednej słuchawce. Wnioskuję więc że Ci zagra, tylko masz coś z ustawieniami (dwa zestawy BT uszkodzone, to by był zbyt duży zbieg okoliczności)
Jeżeli to słuchawki douszne, czyli każda jest osobno, to możliwe, że je źle sparowałeś, albo włącza Ci się tylko jedna słuchawka. Jakie to słuchawki?
Takie przejściówki zgłaszają się jako dodatkowe urządzenie dźwiękowe. Jeżeli podłączeniu wtyczki, dalej gra smartfon a nie słuchawki, to poszukaj opcji zmiany domyślnego urządzenia audio.
Przejściówki w zasadzie dzielą się na aktywne i pasywne.
Bardzo tanie przejściówki czasami używają pinu „alternete mode” np. analog audio. (SBU1 i SBU2)
Problem w tym, że często przez producentów smartfonów jest on ściągnięty do masy (czasmi przez diodę TVS) lub w ogóle nie podłączony.
Przejściówka, którą opisujesz jako dodatkowe urządzenie widoczne w smartfonie to ściąga piny CC1 i CC2 do GND (najczęściej przez 1kΩ rezystory) powodując wejście w tryb „Audio Adapter Accessory Mode”.
W przypadku Samsunga Note 20 potrzebna jest przejściówka aktywna z wbudowanym układem DAC.
Pasywna nie bedzie działać!
Szczegóły:
W skrócie Samsung przyżulił na konwerterze sygnału DAC na płycie głównej i trzeba posiłkować się zewnętrznym w formie aktywnej przejściówki USB-C do mini jack 3,5mm.
Przykładowa przejściówka, króra powinna działać:
Jedne słuchawki to Blow BT 5.3, drugie to jakieś TWS i12(oba bezprzewodowe douszne). Sparowane poprawnie. Smartfon rozpoznał je i działa tylko lewa słuchawka. Testowano na 2 smartfonach Galaxy Note 20 i Xiaomi Redmi Note 9 PRO. Nie pomaga restart smartfonów, „zapomnienie” słuchawek i ponowne parowanie. Efekt ten sam gra tylko lewa słuchawka-tak jakby ta prawa nie komunikowała się z lewą.
W sklepie komputerowym wytłumaczyli mi na chłopski rozum, że moja przejściówka jest „zwykłą” przejściówką, a potrzebna jest „specjalna”. Czyli z chipem DAC.
Zaopatrzyłem się w przejściówkę z DAC(specjalnie takiej szukałem) i słuchawki przewodowe ożyły. Natomiast co do słuchawek bezprzewodowych, to chyba jednak mam wyjątkowego pecha. Bezprzewodowe(po BT) słuchawki sprawdzałem jeszcze na kilku różnych telefonach i na wszystkich słychać tylko jedną-lewą słuchawkę.