Niee, wcale nie trzeba. Kupiłem Samsunga i da się skonfigurować MMS’y (APN) tak by działały bez włączonych danych pakietowych - czyli tak samo jak w pozostałych telefonach.
Na internecie jest masa poradników jak skonfigurować APN w telefonie. W każdej sieci — nawet T-mobile ma na stronie jakie dane powinno się podać w konfiguracji.
W opcjach -> Sieci komórkowe -> nazwy punktów dostępu, masz możliwość konfiguracji wiadomości MMS. (w różnych modelach inaczej może wyglądać to w opcjach). Podczas edycji należy podać dane:
@lordjahu Przecież on ma skonfigurowane APN i one działają, problemem jest to, że pobiera mu osobno za transfer bo MMSy nie działają przy wyłączonej transmisji danych.
Dokładnie mam to samo jak podajesz.Ściągnięta konfiguracja ze strony T-Mobile.Nawet instalowałem niby inną,lepszą od konsultantki z infolinii i jest jak jest.
Czyli : mogę wysłać MMS-a ale jednocześnie włączając " transmisję danych ".Potem okazuje się ,że z konta pobrało mi za MMS-a 0.41 zł. + 1.46 zł. za internet.
Trochę drogie te wiadomości w T-Mobile.
Ciekawostka ! ! ! Przełożyłem kartę SIM do LG - P710 ( bez włączania " danych i sprawdzania konfiguracji MMS ),wybrałem fotkę z galerii,kliknąłem wyślij i … kilkanaście sek. i MMS odebrany w telefonie brata ???
A z mojego konta pobrało tylko 1.22 zł.
Technicy z T-Mobile myślą,ale czy coś poradzą !
Powiesz,że ten telefon taki już jest,ale był wcześniej używany "na kartę i w abonamencie " i nigdy nie trzeba było włączać transmisji danych aby wysłać MMS-a.