Galeria zdjęć w JavaScript

Witam.

Ostatnio zacząłem interesować się stronami www. Jako, że podstawy html i php opanowałem, postanowiłem zacząć bawić się z JS. Jako, że C# znam dosyć dobrze, a składnia jest podobna, dosyć szybko poznałem podstawy. Teraz mam do was pytanie: Czy w ogóle warto pisać galerie w JS ? Jest może jakieś lepsze rozwiązanie ? Mi wydaje się, że nie bardzo, ale jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie nad tym pomyślę. Ale do rzeczy. Ze większością sobie poradzę, ale nie mam pojęcia jak:

Wczytać obrazki z FTP (/images)

Wyświetlić je po wczytaniu.’

Z góry dziękuje za pomoc. :smiley:

Listujesz w php. Js działa po stronie usera. Nie warto w nim pisać galerii, najlepiej php(listowanie / kontakt z serwerem) + jquery (podział nas trony) i flash(same okno wyświetlania dużego obrazka.

Z FTP początkujący może mieć trudności z pobraniem zawartości.

Zgaduje jednak, że raczej nie chodziło Ci o pobranie danych za pomocą protokołu FTP. ale wyświetlenie obrazków wgranych na serwer FTP. Służy do tego tag img w html, w atrybucie src podajesz ścieżkę do konkretnych obrazków. Wszystko możesz sobie zautomatyzować za pomocą PHP.

Jeśli chodzi o samo wyświetlanie, to nie warto się męczyć. jQuery ma mnóstwo wtyczek do galerii zdjęć, niektóre robią wrażenie. Zapytaj wujka Google. Jak wykorzystasz na fancybox, to bez flasha się obejdzie

O html to wiem. Ale jak wcisnąć tam zmienną ? np. …href = “zmienna_z_lokacja”…

W mojej sygnaturce znajdziesz odpowiedź. Jakoś nie wierzę, że znasz dość dobrze C#, jeśli nie potrafisz samodzielnie rozwiązać tak prostego problemu.

Dzięki za pomoc. Do zamknięcia.

PS

Twoja sygnatura bardzo mi pomogła ;D