Galeria zdjęć w JavaScript


(Jarek P) #1

Witam.

Ostatnio zacząłem interesować się stronami www. Jako, że podstawy html i php opanowałem, postanowiłem zacząć bawić się z JS. Jako, że C# znam dosyć dobrze, a składnia jest podobna, dosyć szybko poznałem podstawy. Teraz mam do was pytanie: Czy w ogóle warto pisać galerie w JS ? Jest może jakieś lepsze rozwiązanie ? Mi wydaje się, że nie bardzo, ale jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie nad tym pomyślę. Ale do rzeczy. Ze większością sobie poradzę, ale nie mam pojęcia jak:

Wczytać obrazki z FTP (/images)

Wyświetlić je po wczytaniu.'

Z góry dziękuje za pomoc. :smiley:


(Drobok) #2

Listujesz w php. Js działa po stronie usera. Nie warto w nim pisać galerii, najlepiej php(listowanie / kontakt z serwerem) + jquery (podział nas trony) i flash(same okno wyświetlania dużego obrazka.


(Juszczyk Pawel) #3

Z FTP początkujący może mieć trudności z pobraniem zawartości.

Zgaduje jednak, że raczej nie chodziło Ci o pobranie danych za pomocą protokołu FTP. ale wyświetlenie obrazków wgranych na serwer FTP. Służy do tego tag img w html, w atrybucie src podajesz ścieżkę do konkretnych obrazków. Wszystko możesz sobie zautomatyzować za pomocą PHP.

Jeśli chodzi o samo wyświetlanie, to nie warto się męczyć. jQuery ma mnóstwo wtyczek do galerii zdjęć, niektóre robią wrażenie. Zapytaj wujka Google. Jak wykorzystasz na fancybox, to bez flasha się obejdzie


(Jarek P) #4

O html to wiem. Ale jak wcisnąć tam zmienną ? np. ...href = "zmienna_z_lokacja"...


(Juszczyk Pawel) #5

W mojej sygnaturce znajdziesz odpowiedź. Jakoś nie wierzę, że znasz dość dobrze C#, jeśli nie potrafisz samodzielnie rozwiązać tak prostego problemu.


(Jarek P) #6

Dzięki za pomoc. Do zamknięcia.

PS

Twoja sygnatura bardzo mi pomogła ;D