Witam. Próbuję zainstalować gamemode na linuxie ubuntu ponieważ mam problem z wydajnością gier a konkretnie częste i duże spadki fps w niektórych grach. No i przy instalacji pojawił się pewien problem, a konkretniej to stosowałem się do poradnika znalezionego na yt i po wpisaniu polecenia ./bootstrap.sh pokazuje mi coś takiego ERROR: Native dependency ‘inih’ not found. Po wpisaniu sudo apt install gamemode dostaje informację zwrotną iż nie udało się odnaleźć pakietu gamemode. Ktoś miał podobny problem albo ma pomysł co może pomóc go rozwiązać?
Wpisywanie randomowych poleceń w konsoli na podstawie wątpliwych filmików z YT ma się nijak do przyjazności linugza.
A poza tym do grania to jest Windows i konsole.
Niestety nic innego nie pozostało, nie ma żadnego zrozumiałego poradnika w sieci, porady które można znaleźć nie działają zazwyczaj albo są napisane linuksowym slangiem z którego można jeden wniosek “pora wrócić do windowsa”.
Najpierw musisz dodać repozytorium
sudo add-apt-repository ppa:samoilov-lex/gamemode
sudo apt-get update
i dopiero potem sudo apt install gamemode
https://launchpad.net/~samoilov-lex/+archive/ubuntu/gamemode
Dziękuję za pomoc
Witam. Próbuję zainstalować gamemode na linuxie ubuntu ponieważ mam problem z wydajnością gier a konkretnie częste i duże spadki fps w niektórych grach.
Znacznie lepszym pomysłem będzie udanie się do sklepu (w obecnej sytuacji raczej internetowego) i zakup lepszej karty graficznej bądź procesora.
Zdecydowana większość programów do “optymalizacji” gier to totalny bullshit, a jeżeli zdarzają się takie które działają, to nierzadko wiąże się to z pogorszeniem jakości grafiki lub późniejszymi problemami ze stabilnym działaniem danej gry.
Chciałbym zaznaczyć, że linux jest dla mnie czymś nowym z czym wcześniej nie miałem do czynienia i wiele działań na nim sprawia mi póki co problem bo jest to po prostu dla mnie obce. To, że jest to linux nie znaczy, że nie mogę na nim również grać oprócz nauki i poznawania czegoś nowego czym właśnie w tej chwili jest ten system dla mnie.
W mojej obecnej sytuacji nie wchodzi to w grę gdyż jest to nowy laptop. Zaskoczył mnie ten problem o tyle, że na poprzednim laptopie oczywiście wydajność była dużo gorsza, ale nie miałem problemów z takimi wahaniami klatek na sekundę jak tutaj. Problem oczywiście nie występuje w każdej grze, ale w niektórych nawet niezbyt wymagających już tak.
A te gry w ogóle są natywne na platformę linux, czy leci to przez jakąś warstwę abstrakcji typu wine?
W drugim przypadku marnujesz tylko sprzęt.
Windows jest zdecydowanie lepszą platformą do grania.
Te game mode cudów Ci nie zdziała.
Obniża priorytet do -4 poprzez nice innych procesów i zmienia profil skalowania procesora i można to zrobić poprzez “cpupower frequency-set -g nazwa_profilu”.
Jakie profile masz dostępne możesz uzyskać poprzez:
sudo cpupower frequency-info | grep "governors"
Poza tym autor wyraźnie napisał, że zadziała tylko jeżeli użytkownik ma nadane w PAM (/etc/security/limits.conf) uprawnienia do zmiany priorytetów.
Zauważ, że używasz Mint, który jest oparty o Ubuntu, ale używasz PPA typowo przygotowane dla Ubuntu, więc trzeba się liczyć z tym, że takie paczki mogą nie do końca działać poprawnie, tym bardziej, że nie były jakiś czas aktualizowane przez autora.
Wszystko, co robi ten programik możesz zrobić samemu z terminala praktycznie używając dwóch narzędzi obecnych w systemie: nice i cpupower.
Tak, np. seria Tomb Raider, którą aktualnie ogrywam.
Wątek jest o problemach z Gamemode na Linuxie, a nie spam wątkiem o tym, co nas boli w Linuxie. Poczyściłem wątek z marudzenia i teraz proszę wrócić do jego głównego tematu.