Witam ,standardowy temat czyli pytanie czy dobrze wszystko złożyłem jak to będzie współgrało, czy jest coś bardziej opłacalnego cenowo i wydajnościowo?
PC sam będę składał, mam zamiar podkręcać.
Przejdźmy do tego co sam złożyłem:
Procesor: Intel Core i5-4690K do 3.9Ghz BOX
Płyta Główna: MSI Gaming 5
Karta Graficzna: MSI GTX 970 Gaming 4 GB
Pamięci RAM: HyperX Savage 2x4GB 1866Mhz CL9
Dysk Twardy: WD Blue 1TB
Dysk SSD: Plextor M6S 128GB
Zasilacz: CM G550M 550W Modularny
Chłodzenie Procesora: SPC Fortis 2
Napęd: Samsung SH-224DB/BEBE
Obudowa: SPC Gladius X60
Monitor: ?
Chciałbym jakiegoś IPS’a o proporcjach 16:9 min. 120Hz. Maksymalnie do 25 cali. Musi być regulowany. O w miarę niskim czasie reakcji bez występowania smużenia. Miło gdyby miał HDMI. W krótkich słowach monitor dla gracza która gra w dynamiczne produkcje. Do 1000 złotych.
@KAZDAN63, po co mocniejszy zasilacz? Obecny w zupełności wystarczy, nawet po podkręceniu. Obecny SSD również spełni swoją rolę, jeśli ma być wykorzystywany tylko jako dysk systemowy.
Dyski SSD 128 GB nie osiągają “dobrych” parametrów dlatego część producentów wycofuję je ze swojej oferty . Jeżeli będziesz instalował gry to 128 GB (119,2 GB) to naprawdę mało (dysk nie może być w 99% zapełniony max to 80% , system/programy ~20GB i zostaje Ci realnie do wykorzystania 75 GB) .
Dysk SSD ma być pod system. Do instalowania wszelkiego rodzaju gier/programów jest HDD. Może na SSDku zainstaluję jedną gierkę, by szybciej śmigała. Więc 128 GB w zupełności wystarczy.
Gdybym zmienił cooler CPU na SPC Grandis i pamięci RAM na G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 zestaw byłby ogółem kompatybilny, wszystko by pasowało?
Te pamięci które proponuje ci @neXt___ podaruj sobie, są wysokie i możesz mieć problemy z coolerem Savage są niskie i pasują nad pod wielkie coolery. No i będa kolorystycznie pasować do płyty