Gargoyle + Router tl mr3220 + modem usb LTE, gargoyle nie widzi modemu LTE

Witam,
Potrzebuję pomocy w temacie odpalenia modemu LTE na USB pod firmware Gargoyle na routerze tp link mr3220. Walczę z tym już dobry tydzień. Cały problem w tym że jak podpinam modem do routera na firmware tp-linka to modem jest widoczny a jak wgram gargoyle to w ogóle nie pokazuje mi wyboru modemu usb przy konfiguracji WAN. Wyczytałem w sieci informację że dzieje się tak dlatego że gargoyle widzi modem jako dysk usb a nie modem i że trzeba go przełączyć w tryb modemu. Szukałem wskazówek ale nie znalazłem żadnego programu który by robił coś takiego. Wiem że można to zrobić np przez od montowanie pamięci usb w gargoyle przez ssh ale mi zależy na tym żeby zrobić to raz na stałe. Czy jest możliwe jakoś wyłączenie trybu dyskowego usb na takim modemie? Modem to Huawei z sieci T-mobile ale teraz dokładnie nie pamiętam modelu. Proszę o pomoc. Ewentualnie polecenie jakiegoś routera z LTE USB który ma w sobie ustawienia quotas do konfiguracji wykorzystania transferu na danym łączu, tak aby można było ustawić że dany adres ip może wykorzystać tylko 2GB z limitu transferu w danym okresie.

Zrób to np. przez topnetinfo albo cokolwiek na pc co wyśle komendy AT do modemu.

A masz może jakiś opis lub instrukcję do takich operacji, jest to dla mnie nowe i nigdy tego nie robiłem. Widzę w tym programie topnetinfo że jest możliwość wyboru trybu pracy modemu. Rozumiem że jak podłączę do kompa modem to w tym programie będę miał wszystkie dostępne dla tego modelu modemu tryby pracy? Modem teraz jest widoczny jako dysk usb więc zakładam że tryb pracy który będę miał odczytany w programie to właśnie ten jako dysk usb, tylko nie wiem jaki ustawić tryb pracy żeby modem był widoczny przed gargoyla jako modem usb. Masz jakieś doświadczenie w tym temacie? Zastanawiałem się też nad tym czy da się wyciągnąć kartę pamięci z tego modemu na której jest program z t-mobile.Może to by rozwiązało sprawę.

W Linux służy do tego usb_modeswitch.

Z tego co pamiętam to są trzy trybu. microSD, pendrive z software i sam modem. Lub dwa ostatnie sa połączone. Poczytaj w google na ten temat bo ja już dokładnie nie pamiętam a na twój modem mogą być inne komendy. Google Ci wszystko powie.

W google szukałem i pokazuje mi tylko linki do zakupów routerówlub modemów :(. Hmm zauważyłem że każdy modem dostępny na rynku ma dysk usb a flashowany gargoyle nie widzi mi modemów żadnych. Według instrukcji w sieci powinno to wyglądać tak że podpinasz i widzi a w moim wypadku jest kupa wielka :(. A może to jest kwestia pluginu jakiegoś do gargoyle? Tylko jak to wgrać?

Na początek, konkretny model modemu. Kod koniecznie z pod obudowy, powinna tam być odpowiednia naklejka. Powiedz też jak wykrywa windows (o ile masz) kiedy podepniesz modem bezpośrednio do pc.

Z samym gargoyle i openwrt nie mam wiele doświadczenia więc jeśli to wina firmware to nie wiele pomogę.

Doinstalowałeś usb-modeswitch i usb-modeswitch-data?