Niedługo będę musiał sobie kupić nowy garnitur. Iść raczej w kolor szary czy jednak granat?
Iść do lustra.
Osobiście lubie granat, ale niektórzy wyglądają, nawet z porządnym krojem, tragicznie z danym kolorem. Zakładając, ze masz “jak leży” w nosie i “lecisz na kolor”, to… skończysz z kartoflanym worem.
Wszystko zależy czy ma być to garnitur uniwersalny czy przeznaczony do jednego typu okazji. Jak kupisz garnitur granatowy to będziesz mógł chodzić w nim na poważne bankiety, śluby, pogrzeby. Jasny jest mniej zobowiązujący i możesz w nim iść na egzamin, rozmowę o pracę, spotkanie biznesowe - ale już na pogrzeb lub prestiżowe spotkanie firmowe raczej nie wypada ponieważ tam preferowany jest odcień grant-czerń. W skrócie im bardziej doniosłe wydarzenie tym ciemniejszy kolor garnituru powinien być. Im mniej prestiżowe można iść w kolory jasne.
Ja wybieram grant bo granat pasuje do każdej okazji. A jasny nie zawsze i można ubierając go czasami popełnić niezłe faux pas.
Zapytaj po prostu w sklepie, tam powinni najlepiej Ci doradzić. Jeśli sam nie jesteś w stanie ocenić w czym też będziesz dobrze wyglądał, weź ze sobą kogoś do pomocy, najlepiej kobietę. O ile wytrzymasz to nerwowo
Są takie materiały, dla których nie można jednoznacznie stwierdzić czy mają kolor ciemno-szary czy ciemno-granatowy
To się nazywa daltonizm i dotyka nawet 10% facetów. Oczywiście nie w skrajnej formie mieszania czerwonego i zielonego, ale takich “głupot” jak kawowo-beżowy i piaskowo-beżowy.
Nie. Mam na myśli takie włókno, które w zależności od tego jak pada na nie światło inaczej je odbija Podobny efekt ma sierść kota rasy brytyjskiej nazywana: “niebieską”
Ja bym wybrał granatowy.
Miałem niedawno temu podobny problem. Garnitur kupiłem w sklepie Dastan https://sklep.dastan.pl/ , mogę ogólnie polecić bo w sklepie mają dobre ceny, poza tym jeśli wybierzesz się do ich sklepu stacjonarnego to dobiorą Ci dobrze garnitur pod Twoją budowę. Parę dni temu kupowałem garnitur na wesela, które mnie czekają w najbliższym czasie - poprzedni był ze studniówki, czyli kupę lat temu. Kupiłem ciemny granat slim fit (oczywiście to garnitur dla osób bez mięśnia piwnego). Czarne garnitury są bardzo oficjalne tak więc takiego Ci nie polecam.
Najlepiej wybrać albo granatowy albo szary - są najbardziej uniwersalne.
Nie koniecznie biały garnitur z czarnymi dodatkami podkreślającymi stan żałoby też sie sprawdza np czarna wstążką lub różyczka przypięta do kołnierza białego garnitura bardzo ładni i przyzwoicie reprezentuje się.
Nie mniej też wole ciemny bo nie widać tak z czasem plam których nie można wyprać i jest bardziej uniwersalny.
To zależy co komu pasuje trzeba przymierzyć garniaki w obu kolorach.