Gaśnięcie monitora

Witam, mam taki problem mianowicie co jakiś czas, dwa razy wyłączy i włączy się obraz na monitorze, nie wiem jak sprawdzić co jest temu winne, czy może karta graficzna czy monitor. Proszę o porady.

Podłącz inny monitor lub telewizor, będziesz wiedział czy to karta czy monitor.

A nie pojawia się wtedy informacja, że sterownik ekranu odzyskał sprawność?

Nie, dwa razy mrugnięcie jest i tyle. Pochodzi chwilę ok i za jakis czas znów.

Czyli jak pisał @nic_ciekawego, trzeba podłączyć inny monitor i sprawdzić, czy problem się pojawia. Jeśli tak - winna karta.

Problem opisany przez Ciebie, może mieć wiele przyczyn. Od uszkodzonego monitora, uszkodzenie karty graficznej po wadliwy kabel, który po poruszeniu zaczyna znikać obraz.
Jeżeli po podłączeniu innego monitora, będzie tak samo, to karta graficzna. Jeżeli po wymianie karty graficznej, też będzie tak samo, to może być kabel. Ale też może dotyczyć zasilania.

A jaki masz monitor i kartę graficzną?

Tak jak Ci napisano musisz sprawdzić z innym wyświetlaczem, ale sprawdź też na innym kablu połączeniowym obydwa warianty i na różnych wyjściach.

Kartę mam MSI Radeon 250 a monitor Samsunga 17 cali :slight_smile: mam go nie długo, kupiłem jako nowy

Sprawdzałeś, podłączając monitor do obu wyjść D-Sub i DVI (nie jednocześnie a podłączając na przemian) kablami jakie masz w karcie? To wtedy by było wiadomo, czy nie masz uszkodzonych wyjść.

W monitorze mam tylko jedno wyjście VGA a w karcie mam HDMI i VGA.

I też masz wyjście DVI:) A sprawdzałeś monitor podłączając do innego komputera? Problem może być (nie znaczy, że na pewno) w połączeniu, jakie masz obecnie.

ok sprawdzę :slight_smile:

Podłączyłem kabel HDMI do karty i do telewizora i żadnych gaśnięć nie było.
Więc albo będzie problem z kablem VGA albo monitorem.

Czyli na początku podmiana bądź wymiana kabla VGA. Jeśli nic nie da, problemem może być złącze w monitorze bądź w karcie graficznej.

Czyli miałem dobre przeczucie, że zadziała DVI lub HDMI, choć pisałem o DVI. Problem może dotyczyć monitora, niż kabla. Chyba że kabel VGA nie był nowy w zestawie a już miał swoje lata, to wtedy kabel, nie monitor. Lepiej używaj HDMI.

Dzięki za pomoc sprawdzę to :slight_smile:

Wymieniony kabel VGA na nowy, zaktualizowane sterowniki karty graficznej. Na razie problem znikł.

1 polubienie

Chyba uszkodzone będzie wejście w D-SUB w karcie, albo monitor bo dalej gaśnie.

A jak poruszysz kablem przy karcie graficznej, to monitor się wyłącza?

Nie sprawdzałem. Muszę zobaczyć. Jak mam podpięte HDMI - HDMI Telewizor - Karta to jest ok nic nie gaśnie.