GCam PL na XIAOMI Redmi 9T 4/128GB 6.53"

Posiadam Xiaomi Redmi 9T 4/128GB 6.53", który działa na Android 10 (główne zastosowanie to robienie zdjęć i filmów) i chcę na nim korzystać z aplikacji GCam PL (lub innej lepszej aplikacji tego typu) by wykonywać lepsze zdjęcia. Skąd pobrać apkę GCam w języku PL i jak ją skonfigurować by jakość zdjęć i filmów była jak najlepsza?

Aby jakość zdjęć była lepsza, należy nauczyć się zasad działania fotografii i z nich korzystać w trakcie robienia zdjęć.

Na dwóch Xiaomi mam GCam i uwierz mi, że z tymi samymi umiejętnościami zdjęcie zrobione fabryczną aplikacją do zdjęć i aplikacją GCam (jedno po drugim praktycznie w tym samym czasie) moją zupełnie inną jakość. GCam robi zdjęcia bez rozmycia - bardziej ostre, z lepszymi kolorami i lepszym doświetleniem przy słabym oświetleniu. Nawet w czasie nagrywania wideo stabilizacja obrazu jest nieporównywalnie lepsza.

Przecież oryginalna aplikacja też robi bez rozmycia, to twój wybór korzystanie z rozmycia.

Ostrość ustawiasz sobie sam na dowolny punkt i działa tak samo, co najwyżej może być dodatkowo wyostrzona w aplikacji, co wcale nie jest pożądane, bo wyostrza się zdjęcie dopiero na samym końcu.

Kolory, ISO itd. można sobie ustawić bez problemu jakie sobie chcemy, zresztą i tak aby uzyskać poprawną kolorystykę, stosuje się szare karty, nawet w aparatach za tysiące.

Stabilizacja obrazu w Redmi 9T jest z tego co pamięta wyłącznie cyfrowa, czyli tak naprawdę jej niema, ot jest algorytm i tyle.

Themes / Apps / Mods - Gcam for Redmi 9T (lime) | XDA Forums (xda-developers.com)

po polsku nie ma , ale nie trzeba.
mam 9t i to działa:
BSG: MGC_8.1.101_A9_PV0f.apk (celsoazevedo.com)