Proszę o pomoc
Musisz w BIOS swojego komputera znaleźć odpowiednią opcję która służy do tego, że gdy jest włączona to po wyłączeniu komputera wciąż podaje napięcie na porty usb (podejrzewam, że słuchawki masz na usb). Musisz ją wyłączyć by podczas wyłączenia komputera również było odcinane napięcie na portach usb.
To się nazywa “Power Delivery” lub podobnie.
Zwykle nazywa się to ERP Support.
Power Delivery to standard zasilania, hmm odpowiednik quick charge, tak orientacyjnie.
No u mnie na płycie TUF GAMING X570 PLUS nazywa się power delivery.
Przyczyna może być inna niż użytkownicy tu piszą. Gdy podłączam laptopa do przedłużacza bez uziemienia, ciągnie prąd i np. podkładka chłodząca działa. Jak podłączam do innego z uziemieniem, nie ciągnie prądu i podłączone urządzenia nie są aktywne. Zastanawiało mnie czy to nie są jakieś problemy z płytą lub zasilaczem, bo często laptop samoczynnie się włączał z błędem 502 czy 503 CMOS Reset i nie aktualizował czasu, choć na razie ustąpiły, niedługo po zmianie gniazdka, do którego podłączam przedłużacz. Poprzednio nie robiło to dużej różnicy do jakiego przedłużacza podłączałem, a teraz tak się dzieje tylko z nieuziemionym, mimo, że to sprawne gniazdko w moim pokoju również nie ma uziemienia. Jest ono po drugiej stronie pomieszczenia, a co do uziemionego gniazdka, które wykorzystywałem wcześniej, zacząłem podejrzewać, że ono sprawia problemy, również z piszczeniem przedłużacza, bo zauważyłem że zaczęło się odrywać od ściany i dobrze myślałem, choć to nic dziwnego według mnie jak ta jest wygładana gipsem i wystarczy przywalić głową, żeby ją zniszczyć. Teraz nawet nie ma takich błysków z gniazd jak podłączam coś prądożernego w tym swojego laptopa, nie zależnie od tego czy to przedłużacz za 30-40 złotych z Biedronki z przełącznikami dla każdego gniazdka, czy za 60 złotych z Brico Marche, z gniazdami USB
Nie wiem czy winny jest on, bo w podobnej cenie kupiłem taki przedłużacz https://tugazetka.pl/biedronka/2013.02.25.oferty/6864,Przedluzacz,z,przelacznikami w outletowej Biedronce w Łomży, tylko w innej wersji kolorów i jest dobrze z laptopem oraz pozostałym sprzętem, ale zabezpieczenia słabsze niż w tym z Brico Marche co bardzo wyraźnie widać po tym szwanku od gniazdka w ścianie. U ciebie bardziej obstawiam problem sprzętowy lub to, że komputer już tak ma. Mój stary PC też “czuwa” i ciągnie prąd gdy jest wyłączony. Gdybyś nie wiedział, przedłużacze i gniazdka z uziemieniem mają bolce tak jak twój, a bez uziemienia ich nie mają, i zazwyczaj przed niczym nie zabezpieczają.
Płytę główną mam z ASRock
Podłączę się do tematu, bo problem który zauważałem od dwóch dni jest chyba podobny. A że jestem laikiem jak to kiedyś zauważył kolega Sidkwa. To boje sie trochę grzebania w Biosie. Kupiłem nowy superancki 2 Tb dysk zewnętrzny LaCie. Nie jest to mój jedyny dysk zewnętrzny. Ale tylko on szumi po wyłączeniu systemu na laptopie i odpięciu od sieci. Poza tym jest rewelacyjnie cichy w stosunku do innych moich magazynów. Reasumując. Laptop zostaje wyłączony. Listwa sieciowa zostaje wyłączona. Zostaje zasilanie w baterii. Ale system nie działa. Oczywiście można odpiąć kabel USB c bo po takim jest pod-piety.
Uwaga znalazłem filmy na YouTube gdzie pokazywali to samo i okazało się że oni robili to
Na tej samej płycie głównej i nie tylko u mnie jest taki problem wystarczy wyłączyć jedną żecz s biosie https://youtu.be/Csq69MW7wFM