Gdzie iść żeby być informatykiem/osobą zajmującą się elektroniką

Hej

Chciałbym się dowiedzieć do jakiego technikum iść żeby zostać a własnie kim… nie wiem jak taka osoba się nazywa ,jest to osoba która zajmuje się składaniem komputerów itd dlatego taki tytuł. Aktualnie chodzę do drugiej klasy gimnazjum i interesuję się sprzętem komputerowym. Mam jakąś tam wiedzę myślę ,że dość wyższa od innych jak na swój wiek. Możecie mi doradzić gdzie mam iść żeby osiągnąć taki zawód? Planowałem technikum informatyczne ,ale wy będziecie wiedzieli lepiej.A język angielski też mam jakoś z nim smykałkę nie muszę się do niego uczyć ,nie z lekcji przyswajam wiedzę tylko już po prostu to wiedziałem chyba z gier. Głównie angielski też jestem na wyższym poziomie niż rówieśnicy ,ale bez przesady :smiley:

1 polubienie

Mam dla ciebie dobrą wiadomość - nigdzie nie musisz iść aby nauczyć się składać komputery. Wystarczy aby dokładnie przeczytać instrukcję od płyty głównej a tam znajduje się 90% informacji potrzebnych do złożenia kompa. Jeśli jednak chciałbyś coś więcej wiedzieć to polecam na początek Technikum Informatyczne o potem studia.

1 polubienie

Na studia to raczej nie chciałbym iść, a ile można zarabiać na takim składaniu komputerów? Może jakiś serwis ,ale myślałem o jakimś większym sklepie komputerowym na to też nie trzeba mieć jakiś papierów?

Cześć. Idź np. do technikum elektronicznego ze specjalizacją informatyczną. W kilka lat ułożysz sobie, co chcesz robić w “komputerach”, może też wyjdzie, że bardziej zainteresują Ciebie inne dziedziny.
Jak wspomniano - nie potzebujesz żadnych papierów, tylko doświadczenie i tyle. Jak będziesz w odpowiednim wieku możesz się zawsze zatrudnić w jakimś serwisie, czy dużej sieci sklepów komputerowych, z czasem może jakiś własny biznes (jak np. mieszkasz w mniejszej miejscowości i nie ma za dużo takich miejsc).
Dodam, że trochę się zmieniło, to nie jest łatwy kawałek chleba (nigdy nie był…). Sklepy takie upadają, dodatkowo trzeba robić coś jeszcze (serwis, reinstalacja, znać się na laptopach…). Pamiętaj, że rynek jest dość mocno nasycony, dodatkowo ludzie kupują głównie laptopy i smartfony.

2 polubienia

Musi to być akurat takie Technikum czy może być obojętnie jakie?

@bachus
To może być inne?