Gdzie jest problem w instalacji Windows 11?

Cześć, posiadamy taki komputer:

Intel core i3 4130 3.40Ghz
Gigabyte B85M-HD3
8GB RAM DDR
Intel HD Graphics 4400
Dysk HDD 500GB oraz SSD 128GB

BIOS: American Megatrends wersja: F13

Czy problem z komunikatem o niemożliwej zmianie systemu z uwagi na braki sprzętowe to problem z dyskiem twardym? Czy musi być on zmieniony na SSD +256GB?

A przeczytałeś/aś na stronie M$ jakie wymagania ma Windows 11?

Na szybko: procesor gen.(eracji) 8 a ty masz gen. 4, grafika obsługująca DirectX 12 a twoja 11.1.
Na twoim sprzęcie można zainstalować Windows 11 tylko w wersji modowanej przez Rufusa 4.10.

Jak udała ci się instalacja np. przy pomocy Rufus, to próbuj może aktywacji licencji w sposób telefoniczny (automat być może dalej oferuje prostą apkę internetową, by nie wbijać kodu podczas rozmowy i na szybko wpisywać w oknie na Windowsie).

@krystian3w Autorowi tematu nie chodzi o aktywację licencji na Windowsa a zapewne o to że nie może zainstalować Windowsa 11 na obecnie posiadanym sprzęcie. A do tytułu tematu pewnie wkradł się błąd ale ja mu tytułu nie zmienię bo mam za niski poziom zaufania (nie mam 3 tak jak ty tylko 2).

Pozdrawiam!

Teraz dobrze?

Nie zdziwiłbym się jakby MS zaczął odmawiać aktywacji na podstawie odcisku ze zbyt starego CPU/płyty głównej/karty graficznej.

Wtedy metody obejścia będą bezcelowe, bo nie usuniemy „ten system jest nieaktywowany” (metoda z usuwaniem tła z control.exe psuje teraz tapetę) i „tapetę zmienisz tylko przy pomocy zewnętrznego oprogramowania np. inna przeglądarka WWW niż Edge” (gdy nie przeszkadza nam komunikat „ten system jest nieaktywowany”).

To stary sprzęt, który kiepsko działa na 10 a co dopiero na 11. Gry też nowe na tym nie pójdą, więc nie widzę za bardzo sensu instalowania na tym 11, żeby się męczyć. Wrzuć tam Fedorę, internet, filmy, komunikatory, LibreOffice itp. ci pójdzie i to szybciej niż na 10. Starsze gry też, podepniesz steam, gog, epic, prime.

Ja na Lenovo IdeaPad Z50-70 wgrałem Windowsa 11 24H2.

Jak przygotować bootowalnego pendrive’a z Win11 do instalacji na PC bez TPM2 i trochę o 24H2

Moje video.

Fajnie, a ja wgrałem na pentium 4 Windows 11. Dla zabawy, ok, ale co potem z tym robić na takich dziadach? Czekać na pokazanie się WP kilka, kilkanaście minut? Patrzeć jak aktualizacja jakaś wgrywa się cały dzień?

Dokładnie chodziło p aktywację na podanym sprzęcie. Chyba nie będę kombinował i zakupie jakiś poleasingowy PC do kilku stówek. Dziękuję za wyjaśnienie!

@sensu Teraz dobrze dzięki. Przydałby mi się ten poziom zaufania numer 3. Wtedy nie zawracałbym głowy.

Pozdrawiam!

Autor teraz pisze:

więc nie wiem już o co chodzi, o aktywację czy instalację.

No o instalację autorowi chodziło. Później pojawił się wątek problemu aktywacji, gdymy M$ wykrył za stary sprzęt.

@wasabi1084 Co do tego laptopa tego od Lenovo, to musiałem, bo innego nie miałem do dyspozycji. On fabrycznie chodził na Windows 8.1, potem 10, potem 11. Szkoda, że tam SSD nie ma.

Żółw, jak nie wiem, ale do potrzeby, do jakiej był użyty się udał. Pewnie Kubuntu by chodził szybciej.

8 GB RAM chyba, Core i7 któryś no i brak dysku SSD.

Oczywiście, że chodziło o instalację. Nie ma komunikatu o braku aktywacji z powodu niezgodności sprzętu.

Warto robić punkty przywracania, bo wymuszone instalacje, lubią czasami narobić problemów. M$ coś stale dłubie, i czasami po aktualizacji kończy się niebieskimi ekranami, albo brakiem działania WIFI czy innymi atrakcjami. Więc lepiej nie dorabiać sobie niepotrzebnie roboty.

Kiedyś instalowałem Win 11 na komputerze który nie jest obsługiwany i nie otrzymywał żadnych aktualizacji ciągle twierdząc że „Wszystko jest aktualne”. Dopiero jak dysk dałem do innego komputera który obsługiwał ten system pojawiła się masa aktualizacji sprzed 3 lat. Pomimo tego i tak lepiej jest robić kopie zapasowe bo Windows Update nadal potrafi poza aktualizacją systemu zainstalować nowsze sterowniki które nie pasują do starszego sprzętu.

:open_mouth: To teraz ten Lenovo się nie będzie automatycznie aktualizował…

Soft masowo-ręcznie pobierający łatki z WU lub NTLite i jakiś mod.