Gdzie kupić legalnego windows 10 bez płyty?

Mam sąsiada któremu co jakiś czas doprowadzałem system do używalności. Reinstalacja, infekcje itd.
Chciałby teraz mieć legalnego windows 10 i potrzebuję pomocy gdzie dostać wersję do użytku domowego bez płyty bo raczej będzie zbędna skoro laptop nie posiada CD-rom.
Widziałem w media expert płytki po 600zł. Da się kupić jakąś wersję online taniej?

Da się.

Tylko gdzie taką licencję kupić?
Z allegro się boję bo jak nagle się okaże że po kilku miesiącach klucz przestał działać to będzie problem.

MS nie robi problemów użytkownikom indywidualnym. Im zależy na tym, żebyś się uzależnił. I Twój sąsiad też.

Nagminne to jest z office i w7. Kilka aktywacji na jednym kluczu przejdzie ale kilkadziesiat/set juz nie. U jednego z dostawców uzywanego sprzętu pracownicy na allegro handlowali kluczami do W7 i po jakimś czasie W7 się deaktywował. Wszystko co poniżej oficjalnej ceny to pirat .

Można taniej kupić wersję OEM na CD/DVD - ale płyty nie musisz używać, tylko przygotujesz sobie obraz i nstalacyjny na pendrive przy pomocy oficjalnego narzędzia https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 i tylko przy instalacji podasz klucz z kupionej wersji

No, za 10 zł na Allegro jest PIRAT edition, a na torrentach za darmo W10 VIRUS pack. :wink:

Poszukaj po sklepach tych, kóre znasz typu morele/xkom/mediamarkt/expert, komputronik etc.

Wszystkie oferty “tanie” z “używanym” oprogramowaniem są wątpliwe legalnościowo, tzn. klucz może Ci pójdzi, może nawet nie zablokuje MS, ale to nie zmienia faktu, że możesz i najpewniej kupisz klucz z licencji zbiorczej lub z kradzieży - czyli uczestniczysz w paserstwie. :wink:

Na YouTube jest kilka filmików informujących o sklepach online z kluczami poniżej 100 złotych.
Jest mocno wątpliwe czy oby te klucze na pewno są legalne, ale strony je sprzedające istnieją od lat.
Prawdopodobnie te klucze są odzyskiwane z uszkodzonych komputerów, ale nie wiadomo. Jakaś szara strefa prawna i Microsoft nie zwalcza tych stron. W każdym razie jest jakieś ryzyko, że klucz zostanie zablokowany, jeśli pojawi się na kilku komputerach.
Na Allegro to często są klucze edukacyjne i korporacyjne, przeznaczone na wiele komputerów i tu jest jeszcze większe ryzyko zablokowania.

Na stronie internetowej Microsoftu oficjalne ceny są znacznie wyższe. I co ciekawe, w zwykłych sklepach komputerowych i elektromarketach można kupić z oficjalniej dystrybucji pudełka z Windowsem ze stówkę taniej niż na stronie Microsoftu. Ale to nadal będzie wydatek w okolicach 500 złotych.

Sam nośnik to lepiej sobie samemu przygotować instalatorem ze strony internetowej Microsoftu, bo wtedy będzie najświeższa wersja systemu. Nieaktywowany ma kilka ograniczeń, jak brak możliwości zmiany tapety, ale działa bez ograniczeń czasowych.

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Nazywanie Windowsa inwestycją to spore nadużycie.

Przy działaniu buildu na okres około 18 miesięcy (1 rok i 6 miesięcy) to taka płytka jak jest leżakiem magazynowym jest bezużyteczna, bo i tak potem będzie trzeba zrobić uaktualnienie do 19H2 / 20H1 / 20H2.

No chyba, że ktoś na własną rękę zabezpiecza się przed lukami 0 day i ransomware w porzuconym:

i raczej z przymrużeniem oka należy traktować pomysły wielkiego pieca by próbować instalować w wersji Home/Pro łatki dla wersji LTSC/LTSB (po ich zdobyciu).

Z całym szacunkiem, nadużyciem jest brak legalności produktu :wink:

Windows 10 nie jest sprzedawany z płytą, tylko z pendrivem read-only :slight_smile:
Płytę trzeba zamówić oddzielnie

W takim media expert jest box z płytką. Byłem widziałem na własne oczy.

Byłoby fajnie, gdybyś nie przypisywał mi autorstwa rzeczy, których nigdy nie powiedziałem.
Przyda się także niesugerowanie, że aktualizacje trzeba “zdobywać” zamiast pobrania ich z tego samego miejsca, co wszystkie inne.

Dla jasności: łatki dla LTSB są identyczne z łatkami dla Home. To jest literalnie ten sam plik. Jedyne, co jest istotne, to fakt, że DISM nie przepuszcza instalacji (pasujacej) aktualizacji, gdy cykl życia danej wersji dobiegł końca.