Gdzie kupić lustrzankę?

Postanowiłem że kupuję nikona d40 + standartowy obiektyw 18-55

i chciałbym się Was zapytać, czy lepiej kupić go:

1. w polskich sklepach (wybiorę jakiś na ceneo albo skąpcu) -cena 1600

2. na ebayu np http://cgi.ebay.pl/NIKON-D40-SLR-DIGITAL-CAMERA-18-55mm-LENS-FREE-2GB_W0QQitemZ270196414233QQihZ017QQcategoryZ31388QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem - cena 1400 ale w cenie 2GB pamięci

nie wem czy warto poskąpić tych 200 zł i kupować za granicą czy też kupić w Polsce…

czy ten sprzedawca jest wiarygodny???

Najlepiej by było jakbyś sie przeszedł po sklepach i “wypróbował” tą lustrzankę co chcesz kupić, najlepiej kup ją w sklepie

Kupowanie na ebay czy allegro sprzętu zawsze jest obarczone ryzykiem. Proponuję kupic w dobrym sklepie internetowym lub fotograficznym (w realu) dla 200 zł nie warto ryzykować.

Co chcesz “wypróbować” ?? To nie są buty. Aparat ten ma swoją markę.

Chodziło mi o to by jej sie przyjrzeć, zobaczyć jej dokładne parametry, posłuchać opinii fachowców na temat wybranego sprzętu itp.

Markę ma, i to bardzo dobrą, ale z modelem gorzej :smiley:

Wiesz to zależy czy chcesz kupić sobie lustrzankę i mieć system nikona - w tym wypadku d40 obsługuje tylko drogie obiektywy - czy bardziej celujesz w ergonomie itd. bo i tak będziesz miał przez całą karierę obiektyw kit’owy. A puszki w takim przedziale cenowym są na podobnym poziomie.

że kupuje ten model już postanowiłem.

i wcale nie bede jechał na kicie bo mam w domu kompatybilny teleobiektyw+ ten w kicie ewentualnie z czasem kupie jeszcze jeden.

nie wiem co mam sprawdzac w tym aparacie bo specyfikacja techniczna jest na każdej stronie poświęconej fotografii, a co do innych modeli to jestem ograniczony cenowo - 2000 max więc zostają mi tylko Nikon d40 i Olympus bodajże z400 - teraz mam kompakt olympusa i wiem że 2 raz aparatu tej marki nie kupie…

przekonaliście mnie, kupuje w Vobisie.

Dziękuję, temat do zamknięcia.

tak gwoli informacji, to w tej granicy cenowej znajdziesz jeszcze przynajmniej Pentaxa (system mniej popularny, ale za to w pełni kompatybilny ze starszymi szkłami, posiadający w sumie niedrogie obiektywy)

Dobra tylko żebyś wiedział że d40 nie ma silnika AF i będziesz zmuszony kupować bardzo drogie obiektywy.

a po co mi silniczek w aparacie?? jakbym chciał robi na auto to bym sobie kupił jakiś lepszy kompakt. Mi właśnie chodzi o możliwośc własnych ustawień wszystkiego a nie auto i auto…

omg…wiesz co to AF ? Za każdym zdjęciem chcesz ustawiać ostrość ręcznie ? W takim razie może warto pomyśleć o Pentaxie który obsługuje stare manualne obiektywy ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autofocus

D40 nie posiada silniczka AF i obiektywy które nie mają wbudowanego silniczka nie będą prawidłowo działały pod tą lustrzanką. Tzw. nie będą ustawiały ostrości.

Albo nie wiesz co mówisz albo lubisz utrudniać sobie życie … Może kup sobie na początek jakiegoś Zenita ?

I nie myśl że będzie to takie łatwe jak w lustrzankach , ponieważ d40 nie ma ogromnego wizjera…

mam zenita